Ekonomové kritizují vypuštění mimořádných odpisů majetku firem

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. října (ČTK) - Ekonomové i zástupci firem kritizují vypuštění možnosti mimořádných odpisů firemního majetku, o kterém rozhodli ve čtvrtek senátoři zákonným opatřením. Opatření by podle nich rychle podpořilo růst české ekonomiky. Analytici nevítají ani zrušení navrženého osvobození fyzických osob od zdanění dividend. Podniky zase upozorňují na nevhodnost přijímání daňových úprav na poslední chvíli.

"Z makroekonomického pohledu je zásadní vypuštění zrychlených odpisů. V situaci, kdy se ekonomika vzpamatovává z recese a nezaměstnanost je na české poměry vysoká, je škoda, že se vypustilo opatření, které by bylo účinné a mohlo zabrat poměrně rychle," řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek. Zrušením zrychlených odpisů přišla podniková sféra o jediné proinvestiční opatření na příští rok, doplnil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Asociace malých a středních podniků považuje vypuštění možnosti mimořádných odpisů za prohru a oslabení konkurenceschopnosti vůči ostatním zemím. Přijetí zákonných opatření Senátem není pro firmy jednoduchá situace, uvedla členka představenstva asociace Pavla Břečková. Opakuje se podle ní víceméně stav loňského handrkování o výši sazby DPH, kdy podnikatelé neměli jasno ještě o Vánocích. Hlavním problémem tak v mnohých případech nejsou ani tak daňové změny samotné, jako časový tlak a nemožnost se na ně adekvátně připravit, podotkla.

Negativním prvkem je podle Sobíška zhoršení podmínek pro fyzické osoby investující do cenných papírů. Časový test držení cenných papírů pro osvobození výnosů od daně se prodloužil na tři roky, ale úleva ve formě osvobození od zdanění dividend, která měla tuto nevýhodu kompenzovat, byla zamítnuta. Výsledek je tedy takový, že budou fyzické osoby motivovány buď ponechávat své úspory v bankách, nebo investovat v neregulovaných daňových rájích, dodal.

Pro investory do podílových fondů se výjimkou prodloužení časového testu ze šesti měsíců na tři roky zdanění nemění. "Je ale trošku škoda, že Senát neschválil původně navržené osvobození od zdanění dividend pro drobné podílníky, ze kterého by v Česku mohlo profitovat více než milion drobných investorů," upozornila výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh Jana Michalíková.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK