Šéf ECB čeká postupné posilování ekonomické aktivity v eurozóně

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. října (ČTK) - Ekonomická aktivita v eurozóně bude postupně posilovat poté, co se v letošním prvním pololetí odrazila ode dna. Předpověděl to šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi v dnešním projevu pro Mezinárodní měnový a finanční výbor (IMFC).

Zlepšující se situace na finančních trzích se podle Draghiho začíná postupně projevovat také v reálné ekonomice. Ta těží rovněž z postupného oživování domácí i zahraniční poptávky.

Šéf ECB nicméně vyzval vlády členských zemí eurozóny, aby zvýšily úsilí o realizaci potřebných strukturálních reforem, například v oblasti trhu práce. Tyto reformy jsou podle něj nezbytné pro vytvoření flexibilnější a dynamičtější ekonomiky, která bude schopna zajistit udržitelný růst a zaměstnanost.

Draghi poukázal rovněž na některá hospodářská rizika, například vyšší ceny komodit v důsledku obnoveného geopolitického napětí. Inflační tlaky v eurozóně však podle něj zůstanou mírné kvůli pomalému tempu hospodářského oživení.

Eurozóna se ve druhém čtvrtletí dostala z recese, která trvala půldruhého roku. Hrubý domácí produkt zemí, které používají euro, se proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,3 procenta.

ECB začátkem měsíce podle očekávání nechala hlavní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,5 procenta. Draghi tehdy uvedl, že je k udržení tržních úrokových sazeb na nízké úrovni připraven použít všechny dostupné nástroje, včetně dalšího kola programu levných úvěrů LTRO.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK