Loňská ztráta Bank of Cyprus se zvýšila na 2,2 miliardy eur

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 11. října (ČTK) - Největší kyperský bankovní ústav Bank of Cyprus zvýšil čistou ztrátu za loňský rok na 2,2 miliardy eur (56,2 miliardy Kč) z úrovně 1,35 miliardy eur o rok dříve. Společnost v dnešní roční výsledkové zprávě, jejíž zveřejnění zbrzdila krize v zemi na počátku roku, uvedla. že se jí dál zhoršilo úvěrové portfoloi a snížila hodnota zástav.

 

Bank of Cyprus se stala první bankou od vypuknutí krize v eurozóně, kterou nezachraňoval stát, ale střadatelé. Velké vklady se musely v rámci rekapitalizace převést na akcie a Bank of Cyprus rovněž získala velké vklady a část majetku druhé největší kyperské banky Laiki, která se musela uzavřít.

Kypr se v březnu dohodl s mezinárodními věřiteli na záchranném úvěru v objemu deset miliard eur (255 miliard Kč). Dohodu však doprovázely přísné podmínky, včetně zabavení části vkladů v kyperských bankách a redukce přebujelého bankovního sektoru.

Kyperský bankovní sektor se dostal do problémů hlavně kvůli loňské restrukturalizaci řeckého dluhu, která byla součástí druhého záchranného balíku pro Řecko od eurozóny a MMF.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK