Ceny ropy díky zlepšení výhledu trhu klesly

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po čtvrtečním silném vzestupu oslabily, zejména pod tlakem zlepšeného výhledu dodávek na světovém trhu s touto surovinou. Ropu také podkopal pokračující pokles cen zlata, výraznějším ztrátám ale brání optimismus ohledně řešení rozpočtových sporů v USA.

Cena severomořské ropy Brent kolem 16:15 SELČ klesla o 80 centů na 111 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI oslabila o 1,75 USD a dostala se pod 101,30 USD za barel. Brent je tak na cestě k týdennímu vzestupu o zhruba dvě procenta, což by byl nejvýraznější nárůst za posledních šest týdnů. WTI naopak z pěti posledních týdnů klesá už čtvrtý týden.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dopoledne předpověděla, že dodávky ropy ze zemí mimo ropný kartel OPEC vzrostou příští rok v průměru o 1,7 milionu barelů denně, a zaznamenají tak nejvyšší nárůst od 70. let. To by mělo nahradit předpokládané výpadky dodávek u některých členů OPEC. Spojené státy se podle IEA díky boomu těžby z břidlic stanou v roce 2014 největším producentem ropy na světě.

"Předpovědi IEA tlačí ceny dolů, protože to znamená, že riziko narušení dodávek ze severní Afriky a Blízkého východu nebude pro investory tak velké," řekl agentuře Reuters analytik společnosti IHS Global Insight Simon Wardell.

Odpoledne se pokles cen výrazně zrychlil a obchodníci to kromě technických faktorů zdůvodnili vlivem propadu cen zlata. Kov se propadl o další více než jedno procento a za posledních sedm týdnů zaznamenal šest týdenních ztrát.

Výraznějšímu poklesu ale bránily vyhlídky na řešení politického patu ve Washingtonu, což trhy znervózňuje už téměř dva týdny. Prezident Barack Obama naznačil ochotu jednat o plánu republikánů zvýšit dluhový strop na několik týdnů, aby se mezitím mohlo pokračovat v jednáních o rozpočtových reformách. Ropa Brent díky tomu ve čtvrtek vystoupila až na čtyřtýdenní maximum 112 dolarů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 111,00 111,80 New York - Nymex WTI listopad 101,26 103,01

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK