Alitalia bojuje o záchranu, pracuje na navýšení kapitálu

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 11. října (ČTK) - Italská letecká společnost Alitalia získá od financujících bank 100 milionů eur (téměř 2,6 miliardy Kč) jako zálohu na plánované navýšení kapitálu. S odkazem na svůj zdroj to dnes uvedla agentura Reuters. Peníze mají pomoci udržet ztrátový podnik v provozu. Vedení společnosti se dnes sešlo, aby schválilo plánované zvýšení kapitálu o 300 milionů eur.

Na zvýšení kapitálu Alitalie by se měla podílet mimo jiné státní poštovní společnost Poste Italiane. Další peníze by měli poskytnout akcionáři Alitalie a banky. Záchranný plán vedle zvýšení kapitálu údajně zahrnuje i bankovní půjčky v objemu 200 milionů eur.

Alitalia si musí do soboty zajistit celkem 500 milionů eur, aby odvrátila hrozbu zastavení letů. Italská energetická společnost Eni tento týden uvedla, že Alitalii přestane od soboty dodávat pohonné hmoty, pokud se aerolinkám nepodaří prokázat životaschopnost.

Alitalii zachránilo v roce 2009 před bankrotem konsorcium investorů, od privatizace už ale firma prodělala přes miliardu eur. V posledních letech Alitalia prudce snižovala výdaje, stále se však potýká s ostrou konkurencí ze strany nízkonákladových leteckých přepravců v Evropě, slabou poptávkou na domácích linkách a nedostatkem kapitálu na investice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK