USA prý vyšetřují údajné manipulace s devizovými kurzy

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. října (ČTK) - Údajné manipulace na devizovém trhu začalo vyšetřovat rovněž americké ministerstvo spravedlnosti. Agentuře Reuters to dnes řekl informovaný zdroj. Podezření na manipulace už přitom zkoumají úřady v Evropě. Na devizových trzích se denně zobchoduje v přepočtu zhruba pět bilionů dolarů (94 bilionů Kč).

Švýcarský regulátor finančního sektoru Finma již před týdne oznámil, že vyšetřuje několik švýcarských bank, které podezírá z manipulace s devizovými kurzy. Evropská komise později uvedla, že začala možné manipulace také zkoumat a že zahájí oficiální vyšetřování, až získá důkazy chování porušujícího pravidla hospodářské soutěže.

Švýcarský regulátor v pátek uvedl, že při vyšetřování spolupracuje i se zahraničními úřady, protože případ by se mohl týkat řady bank po celém světě. Jména finančních ústavů však regulátor neposkytl.

Devizový trh je největším trhem v rámci finančního systému a jedním z nejméně regulovaných. Většina obchodů se tam odehrává mimo burzu.

Podle obchodníků s devizami není žádným překvapením, že se obchodníci snaží vydělat na tom, že znají dopředu podrobnosti o objednávkách klientů. Vzhledem k velikosti trhu by však podle nich byla manipulace s kurzy velmi obtížná, pokud by obchodník neměl mimořádně velkou objednávku nebo pokud by neobchodoval s dvěma málo obchodovanými měnami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK