Americké akcie díky nadějím na řešení rozpočtové krize zpevňují

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. října (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování mírným růstem, k němuž přispěly naděje na vyřešení rozpočtové krize ve Spojených státech. Výrazný nárůst pak zaznamenaly například akcie řetězce supermarketů Safeway, které těžily ze zprávy o prodeji některých méně ziskových aktivit.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval nárůst o 0,4 procenta na 15.188 bodů. Širší index S&P 500 vzrostl také o 0,4 procenta a dostal se na 1698 bodů, index technologického trhu Nasdaq Composite přidával půl procenta na 3778 bodů.

Americký prezident Barack Obama se dnes sešel s republikánskými senátory k dalšímu jednání o ukončení rozpočtové krize, která již jedenáctý den výrazně omezuje činnost amerických federálních úřadů. Pokud dospějí obě strany ke shodě, mohou se Američané dočkat nejen přijetí zákona o vládních výdajích, ale ještě důležitějšího odvrácení pádu do platební neschopnosti.

"Alespoň že ta jednání pokračují," uvedl analytik Tim Ghriskey z finanční společnosti Solaris Group. "Pokud se do Washingtonu alespoň na chvíli vrátí zdravý rozum, měl by trh zamířit silně vzhůru," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK