Pražská burza v týdnu opět nepatrně zpevnila, stoupla o 0,1 pct

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. října (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu opět nepatrně zpevnila. Index PX proti minulému pátku stoupl o 0,1 procenta na 963,10 bodu. Vyplývá to z výsledků zveřejněných pražskou burzou. Nejvýrazněji klesly akcie telekomunikačního operátora Telefónica, naopak největší růst si připsaly cenné papíry mediální firmy CME. V předchozím týdnu pražský akciový index přidal 0,2 procenta.

Uplynulý týden byl ve znamení jednání amerických zákonodárců nad rozpočtem a dluhovým stropem, podotkl analytik J&T Banky Milan Vaníček. "Dle očekávání průběžné výroky významně ovlivňovaly volatilitu trhu. Ke konci týdne se objevilo vstřícné gesto prezidenta (Baracka) Obamy vzhledem k jednání s republikány, což trh pozitivně podpořilo," dodal. Zveřejněný zápis ze zasedání americké centrální banky Fed tak podle Vaníčka mezi dalšími událostmi spíše zanikl.

Největší týdenní pokles vykázaly akcie Telefóniky, které se od čtvrtka obchodovaly bez nároku na hrubou dividendu 30 korun na akcii. Ztratily 5,7 procenta a končily na úrovni 303 korun. Podle Vaníčka byla po cenných papírech Telefóniky i bez dividendy solidní poptávka. "Negativní by mělo být více zájemců o nové kmitočty v aukci, což může do budoucna znamenat výraznější tlak na marže," dodal.

Nejvýrazněji posilovaly akcie CME, uplynulý týden končily se ziskem čtyř procent na úrovni 107,10 koruny. Vaníček upozornil, že u CME se podle médií začal projevovat tlak na zmírnění dosavadní striktní cenové politiky v oblasti televizní reklamy. "Důvodem má být prozatím nízký návrat inzerentů, než jaké byly dřívější plány," doplnil analytik.

Také v příštím týdnu se podle Vaníčka investoři zaměří na situaci ve Spojených státech kolem schvalování rozpočtu a dluhového stropu a také na firemní výsledky. I částečná dohoda v USA s odložením stropu o šest týdnů by byla pozitivním signálem pro trhy, doplnil.

Na pražské burze v následujícím týdnu v úterý skončí obchodování textilky Pegas Nonwovens s nárokem na hrubou dividendu 1,05 eura na akcii a ve čtvrtek obchodování s akciemi Tatry Mountain Resorts s nárokem na mimořádnou dividendu 26 eur na akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK