Dolar posílil vůči jenu, k euru však oslabil

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. října (ČTK) - Americký dolar dnes mírně posílil vůči japonskému jenu, zejména díky nadějím na vyřešení rozpočtové krize ve Spojených státech. Vůči euru však oslabil. Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti hlavních předních měn, klesl o 0,1 procenta na 80,352 bodu. Od začátku týdne však vykazuje nárůst o 0,3 procenta.

Americký prezident Barack Obama dnes o rozpočtové krizi jednal s delegací republikánských poslanců. Žádná konkrétní dohoda zřejmě na světě ještě není, existuje však naděje, že se podaří jak odblokovat vládní finance, tak i zvednout dluhový strop, byť třeba jen dočasně. Analytik Paul Bednarczyk ze společnosti 4CAST agentuře Reuters řekl že trhy doufají v dosažení dohody do konce tohoto týdne.

Vůči japonskému jenu se dolar vyšplhal až na 98,55 JPY, což byl nejvyšší kurz od začátku měsíce. Později však o část zisků přišel a prodával se za 98,36 JPY. Oproti čtvrtečnímu závěru tak vykazoval nárůst asi o 0,2 procenta. Euro vůči dolaru posílilo zhruba o 0,3 procenta a dostalo se na 1,3558 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK