LMC: Celosvětový prodej aut letos vzroste o téměř tři procenta

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. října (ČTK) - Celosvětový prodej osobních a lehkých nákladních automobilů se v letošním roce zvýší o 2,8 procenta a dosáhne 83,5 milionu vozů. Předpověděla to dnes výzkumná společnost LMC Automotive, podle které v samotném září prodej meziročně vzrostl o 4,5 procenta.

 

Největším automobilovým trhem byla v září Čína, kde prodej vzrostl o 18 procent na 1,9 milionu vozů. Ve Spojených státech se prodej aut naopak o čtyři procenta snížil a dosáhl 1,1 milionu vozů. V západní Evropě prodej vzrostl o 3,6 procenta na 1,3 milionu vozů.

LMC však předpokládá, že v celém letošním roce vykáže prodej v západní Evropě pokles o tři procenta na 12,7 milionu vozů. Příští rok by měl prodej mírně stoupnout a dostat se na 12,8 milionu vozů. Na úroveň 14,4 milionu vozů z roku 2011 se nevrátí dříve než v roce 2017, předpovídá LMC, na kterou se odvolává agentura Reuters.

Poptávka po autech v Evropě je nyní pod tlakem kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku. Evropští spotřebitelé kvůli rostoucí nezaměstnanosti omezují nákupy dražšího zboží, jako jsou právě automobily. Výrobci se tak potýkají s nadbytečnými výrobními kapacitami a jsou nuceni uzavírat továrny a propouštět.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK