Irsko prý může opustit záchranný program i bez záložního úvěru

12.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 12. října (ČTK) - Irsko může opustit mezinárodní záchranný program Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF), aniž by své evropské partnery muselo žádat o záložní úvěr. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil irský ministr financí. Irský premiér Enda Kenny později během dne prohlásil, že země je na cestě k tomu opustit záchranný program v polovině prosince.

Irsko minulý měsíc uvedlo, že bude po skončení mezinárodního záchranného programu usilovat o získání záložního úvěru v hodnotě deseti miliard eur (přes čtvrt bilionu Kč), aby se mohlo chránit před otřesy na trhu. Evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn ale v pátek uvedl, že Irsko má "velmi dobrou šanci" úspěšně opustit mezinárodní záchranný program bez bezpečnostních opatření.

Irský ministr financí Michael Noonan dnes řekl, že země má finanční rezervy zhruba 25 miliard eur. "Tyto finanční polštáře nám poskytují ten druh pojistky, kterou potřebujeme," sdělil také podle agentury Reuters.

Irsko se v roce 2010 dohodlo s EU a MMF na záchranném úvěru v hodnotě 85 miliard eur (zhruba 2,2 bilionu Kč). V březnu irská vláda prodala první desetileté dluhopisy od získání pomoci, což byl podle MMF důležitý krok k úplnému návratu země na dluhopisové trhy.

Noonan dnes také prohlásil, že rozpočet veřejných financí pro příští rok počítá se snížením schodku na 4,8 procenta hrubého domácího produktu země. Rozpočtový deficit by se tak dostal pod 5,1 procenta, nejvyšší možnou úroveň, na které se Dublin dohodl se svými mezinárodními věřiteli.

Premiér Kenny dnes později uvedl, že země "je na cestě k tomu opustit záchranný program EU a MMF 15. prosince. A nebude cesty zpět," prohlásil také podle agentury AFP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK