SB varuje před katastrofickými dopady platební neschopnosti USA

13.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. října (ČTK) - Spojené státy způsobí globální hospodářskou katastrofu, pokud včas nepřijdou s plánem na zvýšení dluhového limitu americké vlády, a neodvrátí tak hrozbu její neschopnosti splácet dluhy. Uvedl to podle agentury Reuters prezident Světové banky Jim Yong Kim.

Americká vláda nemá kvůli sporům v Kongresu od minulého úterý peníze na běžný provoz. Pokračování sporů by mohlo vést až k neschopnosti zvýšit dluhový strop, takže by vládě mohly již ve čtvrtek dojít peníze na splácení dluhů.

"Nacházíme se nyní pět dnů od velmi nebezpečného okamžiku. Vyzývám americké politiky k rychlému řešení," uvedl Kim. "Nečinnost by mohla vést k růstu úrokových sazeb, poklesu důvěry a zpomalení hospodářského růstu," dodal. "Mohla by to být katastrofální věc pro rozvíjející se země, což by následně výrazně poškodilo také vyspělé ekonomiky," prohlásil.

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová již ve čtvrtek varovala, že pokud Američané dluhový strop včas nezvýší, výsledkem by mohly být vážné škody nejen v americké ekonomice, ale v celém světovém hospodářství.

pmh

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK