Krajský soud v Plzni rozhodne o osudu hutí a kováren Pilsen Steel

14.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 14. října (ČTK) - Krajský soud v Plzni dnes rozhodne o tom, zda hutě a kovárny Pilsen Steel, které jsou už rok v úpadku, projdou reorganizací, nebo spadnou do konkurzu. Vedení podniku předložilo před měsícem soudu, věřitelům a insolvenčnímu správci reorganizační plán, který definuje předpoklady a podmínky další existence společnosti a možnosti vyrovnání miliardových závazků vůči věřitelům.

Plán podporuje nový finanční partner, společnost VEB Capital ze skupiny ruské Vněšekonombanky, která je s pohledávkami 3,2 miliardy korun největším věřitelem podniku. VEB Capital financuje provoz a investice a chce v tom pokračovat i příští rok. VEB jako státní korporace pomůže hledat zakázky v Rusku v oborech, které banka podporuje.

Reorganizace by znamenala další podnikání firmy podle podmínek schváleného plánu. V konkurzu by byl podnik buď prodán jako celek, nebo po částech. Z výtěžku by se hradily závazky věřitelů. Úhrada dluhů v konkurzu bývá nižší než při reorganizaci.

Pilsen Steel, který se od listopadu 2011 potýkal s řadou výpadků výroby, dodávek energií a velkými dluhy, využívá podle personálního ředitele Pavla Ratislava už tři měsíce všechny zaměstnance a pracuje bez odstávek. Výroba je standardní, ale zatím nedosahuje technologické kapacity hlavně vinou světové krize, uvedl. Podnik zaměstnává 740 lidí. Od vyhlášení insolvence před rokem propustil 150 zaměstnanců; zeštíhluje i management.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK