ČSÚ:Sklizeň vinné révy bude o 14 pct vyšší než loni

14.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. října (ČTK) - Vinaři letos v ČR sklidí 68.352 tun vinných hroznů, což je o 14 procent více než před rokem, vyplývá z odhadu k polovině září, který dnes zveřejnil Český statistický úřad. Zástupci Svazu vinařů v závěru minulého týdne uvedli, že letošní sklizeň révy bude na úrovni desetiletého průměru. Jimi očekávaná produkce má odpovídat 650.000 hektolitrům vyrobeného vína. To by znamenalo meziroční nárůst o 160.000 hektolitrů.

Vinná réva se v Česku letos pěstovala na 15.699 hektarech vinic. Výnos statistici odhadují na 4,35 tuny. Podle vinařů se však průměrný výnos pohybuje mezi pěti a šesti tunami na hektar, a skutečná produkce tak bude pravděpodobně vyšší než odhadl ČSÚ.

Letošní sklizeň se opozdila asi o dva až tři týdny. Důvodem je nadprůměrný déšť, nižší teploty pod dlouhodobým normálem a méně slunečního svitu. Cukernatost hroznů podle odborníků zachránilo počasí v říjnu. Vinná réva letos čelila padlí révovému. Choroba místně silně poškodila mladé hrozny. Podle výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka snížila výnos asi o deset procent.

Hrozny mají podle vinařů letos oproti předchozím ročníkům o něco nižší obsah cukrů. Letošní ročník má být proto plný svěžích lehčích a příjemné aromatických vín.

Loni tuzemští vinaři sklidili 59.990 tun hroznů, což bylo o třetinu méně než v roce 2011. Hlavními důvody meziročního poklesu úrody byly mrazy, které poškodily nemalou část keřů, a už od podzimu 2011 trvající sucho. Z dlouhodobého hlediska patřila loňská sklizeň k podprůměrným.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK