NWR má ministrovi předložit komplexní studii řešení situace v OKD

14.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 14. října (ČTK) - Společnost New World Resources (NWR), která je vlastníkem těžební firmy OKD, předloží v pátek ministrovi průmyslu a obchodu v demisi Jiřímu Ciencialovi komplexní studii řešení situace v OKD, a to včetně Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, který má být uzavřen. Novinářům to po dnešním jednání pracovní skupiny pro hospodářskou a sociální situaci v Moravskoslezském kraji řekl ministr Cienciala.

"Postup je takový, že tento týden v pátek by měla být na stole komplexní studie řešení OKD, včetně Paskova, a to všechny aspekty - technologické, geologické, logistické a další," uvedl Cienciala. Podle něj má být součástí studie i řešení problematiky zaměstnanosti, například převodu zaměstnanců.

"Budou tam dva pohledy. Jeden strategický a dlouhodobý z hlediska OKD jako celku. Druhý operativní, krizový a krátkodobý, co budeme v nejbližších měsících dělat s Dolem Paskov z hlediska dlouhodobé perspektivy rozvoje OKD," řekl Cienciala.

Krizový štáb by se měl znovu sejít 4. listopadu, tentokrát v průmyslové zóně Nové pole v Karviné. Do té doby se podle ministra budou hledat průniky mezi představami OKD, vlády i kraje. "Z toho se vygenerují jednotlivé dílčí akční plány a postupy," řekl Cienciala. Podle něj je komunikace s vedením OKD na dobré úrovni.

Hejtman Miroslav Novák (ČSSD) novinářům řekl, že vývoj situace v OKD je pro kraj prioritou. "Chceme maximálně natáhnout dobu těžby na Dole Paskov," uvedl Novák. Dodal, že na listopadovém jednání by měla padnout zásadní rozhodnutí, která budou výsledkem několikaměsíční práce krizové skupiny.

Plánované zavření Dolu Paskov je součástí úsporných opatření, které společnost NWR začala letos dělat kvůli špatným hospodářským výsledkům. Pokud firmě nepomůže stát, chce Důl Paskov zavřít ke konci roku 2014. S tím nesouhlasí odboráři, podle nichž je tam v podzemí minimálně 20 milionů tun kvalitního černého uhlí. Chtějí, aby firma pokračovala v těžbě, nebo důl jen zakonzervovala, tedy udržovala v takovém stavu, aby se v něm mohlo v budoucnu zase těžit. Právě kvůli problémům průmyslových podniků, z nichž nejhorší je aktuálně situace v OKD, se lidé v regionu obávají dalšího propouštění. Už nyní má kraj druhou nejvyšší nezaměstnanost v zemi, která v kraji v září dosáhla 9,8 procenta, bez práce bylo přes 82.500 lidí, kteří by mohli ihned nastoupit do práce.

Společnost OKD patří firmě NWR, kterou ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala.

Martina Helánová dr

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK