Soud rozhodne o Pilsen Steelu do pátku, věřitelé odmítli konkurz

14.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 14. října (ČTK) - Krajský soud rozhodne o osudu plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel do pátku. Většina věřitelů dnes podle předběžných výsledků hlasování podpořila reorganizační plán a odmítla konkurz. Díky tomu by výroba podniku dále běžela bez omezení a firma by postupně uspokojila část miliardových pohledávek věřitelů. Do pátku by mělo být usnesení soudu zveřejněno na internetových stránkách insolvenčního rejstříku, řekl ČTK předseda senátu Miloš Benetka.

Soud sice může ještě rozhodnout proti vůli většiny věřitelů, ale ti, ani 740 zaměstnanců hutí to podle zjištění ČTK nepředpokládají. "Velmi významné je, že dnes věřitelé podle toho, jak jsme předběžně spočítali, přijali svým hlasováním reorganizační plán. Tato skutečnost bude velmi podstatná pro rozhodování soudu," uvedl insolvenční správce podniku Michal Žižlavský. Pilsen Steel by tak dále existoval, ale musí vypořádat své závazky podle reorganizačního plánu. A po splnění těchto povinností bude fungovat jako běžná firma, dodal.

"Vůle věřitelů byla z výsledků hlasování zřejmá, ale my musíme ještě posoudit reorganizační plán z hlediska námitek, které někteří věřitelé vznesli k jeho obsahu," uvedl soudce Benetka. Námitky napadaly kvalitu předloženého plánu a "jeho nedostatečnou určitost a odvolávaly se na nedostatky ve vztahu k uspokojení věřitelů, jejichž pohledávky byly popřeny a jsou charakteru pohledávek za podstatou". Soud se námitkami bude zabývat a do týdne vydá usnesení o reorganizačním plánu dlužníka.

Pilsen Steel, který je rok v úpadku, se od listopadu 2011 potýkal kvůli narůstajícím dluhům s řadou výpadků výroby a dodávek energií. Poslední tři měsíce dává práci všem zaměstnancům a pracuje bez odstávek.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK