WEC: Globální poptávka po energiích se do roku 2050 zdvojnásobí

14.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tegu (Korea) 14. října (ČTK) - Globální poptávka po energiích se do roku 2050 zdvojnásobí. Nedostatek zdrojů fosilních paliv ale není na dohled díky novým nálezům a nástupu nových technologií, které umožňují získávání nekonvenční ropy a plynu a zlepšují úroveň těžby ze současných polí. U příležitosti zahájení Světového energetického kongresu v Koreji to uvedla Světová rada pro energii (WEC). Rada zastupuje vlády, energetiky a odborné organizace z více než 90 zemí světa.

Poptávka po energiích se podle ní bude dál zvyšovat, především v důsledku rostoucích ekonomik mimo členské státy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Obnovitelné zdroje ale v dalších letech samy pokrýt růst poptávky nestačí. V roce 2050 se budou na celkové poptávce podílet nejvýš 30 procenty, což je dvojnásobek oproti dnešnímu stavu, vyplývá z analýzy WEC.

Podle rady je potřeba provést rozhodné kroky, aby bylo možné zajistit udržitelnost vůči životnímu prostředí a přístup co největšího množství lidí k energiím. Odpovědní činitelé by se prý měli soustředit na efektivnost z hlediska poptávky.

"Kontrola cen, subvence, obchodní bariéry... poškozují trh a mohou mít nezamýšlené důsledky, politici by je tedy měli používat jen omezeně," tvrdí se v textu.

Pokud k žádné akci nedojde, bude Evropa složitě hledat rovnováhu mezi rostoucími cenami energií a cíli na snížení skleníkových plynů, varuje rada. V subsaharské Africe by v roce 2050 mohlo být až 400 milionů lidí bez přístupu k energiím.

Světový energetický kongres se koná každé tři roky od roku 1924. Letošní 22. ročník začal v jihokorejském Tegu v neděli a končí ve čtvrtek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK