CPI Group dokončila převzetí Sidoti, vlastní i sídlo ČEZ

14.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. října (ČTK) - Realitní investiční skupina CPI Group Radovana Vítka dokončila převzetí společnosti Sidoti. Dosud ji vlastnila podnikatelova matka Milada Malá. Informoval o tom dnes mluvčí společnosti Jan Burian. Převzetí v září schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Díky transakci, jejíž cenu společnosti nezveřejnily, CPI získá společnosti OC Spektrum, Luxembourg Plaza, Arkáda Prostějov, Besnet Centrum a Rostock Property. Ty vlastní kancelářské budovy či obchodní centra na několika místech v republice i v zahraničí.

Z českých nemovitostí tak přibyla do portfolia CPI Group například sídla společností ČEZ, GTS Czech a TÜV SÜD Central Eastern Europe. V Polsku se mezi nájemce zakoupených budov řadí společnosti Comarch, University of Warsaw či Euromoney, v Maďarsku k prestižním nájemcům administrativních budov patří velké korporace General Motors, Citibank, Vodafone anebo Bank of China.

"Akvizicí jsme získali hodnotné nemovitosti nejen v České republice, ale také atraktivní kancelářské budovy s významnými nájemci ve Varšavě a Maďarsku," poznamenal generální ředitel CPI Group Zdeněk Havelka.

Investiční skupina tak podle Buriana pokračuje v expanzi do Polska a Maďarska s cílem stát se lídrem regionu střední Evropy. Spolu s převzetím maďarské realitní skupiny Ablon, které se uskutečnilo letos v červnu, směřuje konsolidovaný celek spravovaných aktiv CPI Group k hodnotě 80 miliard korun.

Vítkova CPI patří k největším realitním investorům v Česku. Vlastní celkem 12.600 nájemních bytů, a po společnosti RPG Byty je druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v tuzemsku. CPI má rovněž pod kontrolou a ve správě stovky tisíc metrů čtverečních obchodních ploch a kanceláří, vlastní i hotely a sklady. Hodnota majetku skupiny loni vzrostla na 64,7 miliardy korun, o rok dříve byla 57,2 miliardy korun. Čistý zisk CPI loni vzrostl meziročně o 26 procent na 1,4 miliardy korun.

Společnost Sidoti se podle obchodního rejstříku zabývá pronájmem nemovitostí, bytů a nebytových prostor. Malá, která v minulosti byla oficiálně majitelkou i CPI, se stala jediným akcionářem Sidoti v roce 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK