ČTÚ: Aukce kmitočtů LTE se může zúčastnit všech pět uchazečů

14.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. října (ČTK) - Všech pět uchazečů se může zúčastnit aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Jejich přihlášky splnily předepsané podmínky. Český telekomunikační úřad to dnes oznámil v tiskové zprávě.

Vedle současných operátorů T-Mobilu, Telefóniky a Vodafonu se do aukce přihlásily Sazka Communications ze skupiny KKCG Karla Komárka a Revolution Mobile, která vznikla přejmenováním PPF Mobile Sevices po jejím prodeji řediteli Tomáši Budníkovi. Samotná PPF se rozhodla aukce neúčastnit kvůli tomu, že by v příštích 15 letech fakticky nemohla koupit některého z mobilních operátorů. Nejvíce se spekuluje o Telefónice, kterou chce mateřská firma prodat.

"V příštím týdnu účastníci absolvují školení, včetně provedení dvou cvičných aukcí a jejich vyhodnocení. Zahájení ostré fáze elektronické aukce kmitočtů je plánováno na 11. listopadu. K vydání rozhodnutí o udělení přídělu získaných rádiových kmitočtů by mělo dojít začátkem roku 2014 poté, co úspěšní uchazeči uhradí cenu za vydražené spektrum," uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Uchazeče o vstup na trh láká především vyčlenění části nejlukrativnějšího spektra v pásmu 800 MHz pro čtvrtého operátora. To naopak kritizují nynější operátoři, kteří označili část podmínek za diskriminační. Například Telefónica je už napadla žalobou.

Souhrnná vyvolávací cena kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz je 8,72 miliardy korun. Jde o druhou aukci, první ČTÚ musel letos v březnu zastavit kvůli chybně nastaveným podmínkám. Vláda očekává výnos z aukce pro státní rozpočet v příštím roce na úrovni deset miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK