NWR dohodla ceny s odběrateli, stoupne cena koksovatelného uhlí

14.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. října (ČTK) - Těžební společnost New World Resources (NWR), která je majitelem černouhelné firmy OKD, uzavřela s odběrateli dohody o cenách na 4. čtvrtletí. Prodejní cena koksovatelného uhlí se pro poslední letošní čtvrtletí mezičtvrtletně zvýšila o 11 procent na 101 eur za tunu. Cena koksu činí 231 eur za tunu, což odpovídá ceně realizované ve třetím čtvrtletí. NWR to dnes oznámila na svých webových stránkách.

NWR předpokládá dosažení objemu výroby uhlí za celý rok 2013 ve výši devět až deset milionů tun. Prodeje mají dosáhnout 9,5 až 10,5 milionu tun včetně prodeje koksovatelného uhlí společnosti OKK v objemu přibližně 500.000 tun, a prodeje přibližně 500.000 tun ze zásob energetického uhlí. NWR čeká, že vyrobí 700.000 tun koksu a prodá 600.000 tun.

NWR také oznámila, že výsledky za prvních devět měsíců letošního roku zveřejní zároveň s dalšími informacemi ve středu 6. listopadu.

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. NWR je kotována na burze v Londýně, Praze a Varšavě.

Kvůli konsolidaci chce NWR ke konci roku 2014 zavřít černouhelný důl Paskov na Frýdecko-Místecku, kde zaměstnává na 3000 lidí. Náklady na těžbu uhlí v dole převyšují tržní ceny suroviny. Roční provozní ztráta Paskova je podle NWR 1,5 miliardy korun. Plány na uzavření tohoto dolu vyvolaly v Moravskoslezském kraji protesty horníků. Společnost NWR má tento pátek předložit ministrovi průmyslu a obchodu v demisi Jiřímu Ciencialovi komplexní studii řešení situace v OKD, a to včetně Dolu Paskov.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK