Americké akcie kvůli vleklým rozpočtovým jednáním klesají

14.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. října (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem a reagují především na slabý postup v jednání mezi představiteli Kongresu o nynější rozpočtové krizi. Spojené státy se tak přiblížily okamžiku, kdy nebudou schopny splácet své závazky. Tato situace by mohla nastat tento ve čtvrtek, kdy vyprší lhůta pro zvýšení takzvaného dluhového stropu. Trh ale stále věří v dohodu na poslední chvíli.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (18:00 SELČ) oslaboval o 0,2 procenta na 15.205 bodů. Širší index S&P 500 vykazoval pokles rovněž o zhruba 0,2 procenta a nacházel se blízko 1700 bodů, index technologického trhu Nasdaq Composite ale ztrácel pouze mírně a pohyboval se blízko 3791 bodů.

Americký prezident Barack Obama a viceprezident Joe Biden se dnes mají sejít s vedoucími představiteli amerického Kongresu, aby dál jednali o rozpočtové krizi. Ta již čtrnáctý den omezuje činnost některých amerických federálních úřadů.

Případná shoda zákonodárců by Američanům přinesla přijetí zákona o vládních výdajích, ale také by odvrátila pád do platební neschopnosti, což je ještě důležitější. Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová v neděli varovala, že tato situace by pro celý svět znamenala nebezpečí další recese.

Američané dluhový strop naposledy zvýšili v srpnu 2011. Ministerstvo financí mezitím přistoupilo k mimořádným opatřením, aby Spojené státy mohly dál hradit splatné závazky. V současné době činí limit pro zadlužení zhruba 16,7 bilionu dolarů (asi 314,5 bilionu Kč) a pokud by vláda tohoto stropu dosáhla, nesměla by si víc půjčovat. Někteří ekonomové tvrdí, že je toto riziko velmi malé a Kongres limit včas zvýší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK