Dolar kvůli vleklým rozpočtovým jednání v USA klesá

14.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. října (ČTK) - Americký dolar dnes oslaboval vůči euru i japonskému jenu. Důvodem je zejména slabý pokrok v jednání o rozpočtové krizi v USA, což vyvolává obavy, že se Spojené státy tento týden dostanou do platební neschopnosti. Na trzích ale stále převládá spíše přesvědčení, že tamní Kongres krizi včas vyřeší.

Dolar k jenu kolem 18:30 SELČ oslaboval o 0,3 procenta na 98,25 JPY, během dne ale sestoupil až na 98,05 JPY. Japonskou měnu řada investorů vnímá jako bezpečné útočiště, o které roste zájem především v době zvýšené nejistoty. Euro k dolaru zpevňovalo o 0,2 procenta na 1,3583 USD, dolar ke švýcarskému franku pak 0,4 procenta ztrácel a byl na 0,9077 CHF.

Zákonodárci se snaží najít řešení současné rozpočtové krize, která v USA omezila rozsah činnosti federálních úřadů. Pokud navíc Spojené státy tento týden nezvýší limit pro zadlužení, mohou jim už ve čtvrtek dojít peníze na úhradu splatných závazků.

Ekonom společnosti BTMU Lee Hardman upozornil, že obavy ohledně federálního rozpočtu podpoří rozhodnutí americké centrální banky (Fed) pokračovat ve stimulační měnové politice. Ta pro trhy znamená další přísun levných peněz a v minulých měsících vytvářela tlak na kurz dolaru.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK