Od půlky prosince se obnoví některé v červenci zrušené rychlíky

14.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. října (ČTK) - Od 15. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, se obnoví některé rychlíkové spoje, které přestalo ministerstvo dopravy objednávat od 1. července. Rychlíky Českých drah budou jezdit častěji mimo jiné z Jihlavy, Brna nebo Ústí nad Labem. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou dnes ČTK poskytl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Častěji než dosud bude jezdit celkem pět párů spojů. Týká se to večerních rychlíků mezi Libercem a Ústím nad Labem, Kolínem a Ústím nad Labem a Jihlavou a Brnem, ranních vlaků mezi Brnem a Bohumínem a také večerního spoje z Jindřichova Hradce do Jihlavy a ranního zpět. Od července bylo podle Neřolda omezeno 25 spojů a zrušeno šest.

Peníze na obnovení provozu některých od července zrušených spojů se podle ministerstva dopravy podařilo nalézt díky tomu, že České dráhy zefektivnily své provozní výdaje. "Jednoznačně jsem nesouhlasil s tím, v jakém rozsahu byly v červenci omezeny některé rychlíkové spoje. Na dopad tohoto kroku upozorňovala opakovaně i Asociace krajů ČR," uvedl ministr v demisi Zdeněk Žák.

Večerní dálkové spoje mezi Libercem a Ústím nad Labem pojedou od nového jízdního řádu denně, dosud sice byly v létě vypravovány každý den, ale od zimy měly jezdit pouze ve čtvrtek, v pátek a neděli. Ve stejné dny jezdily celoročně večerní rychlíky mezi Ústím nad Labem a Kolínem, nyní pojedou denně kromě soboty.

Mezi Brnem a Jihlavou večerní rychlíky dosud jezdily od čtvrtka do konce týdne, nově to bude denně s výjimkou sobotního spoje z Brna do Jihlavy. Mezi Brnem a Bohumínem k dosavadním ranním rychlíkům ve všední dny přibude i sobotní. Ranní vlak z Jihlavy do Jindřichova Hradce od půlky prosince pojede v každý všední den, dosud to bylo jen v pondělí. Večerní spoj v opačném směru, který je zatím vypravován jen v pátek a neděli, nově pojede každý den mimo sobotu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK