Ropa Brent zlevňuje, pomáhají naděje kolem rozhovorů s Íránem

14.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. října (ČTK) - Severomořská ropa Brent dnes zlevňovala a k poklesu její ceny přispěla zejména očekávání, že nadcházející íránské jaderné rozhovory přinesou zmírnění napětí. Obavy z dopadů na poptávku po surovině mezitím na trzích vyvolala blížící se lhůta pro zvýšení dluhového stropu ve Spojených státech.

Cena Brentu dnes před 18:30 SELČ klesala o více než dolar na 110,25 USD za barel. Americká lehká ropa WTI naopak zdražovala a její cena vykazovala růst o 35 centů na téměř 102,40 USD za barel.

V Ženevě mají v úterý začít rozhovory s Íránem o jeho sporném jaderném programu. Půjde o první takovou schůzku od letošního zvolení umírněného duchovního Hasana Rúháního íránským prezidentem. Rúhání se pokouší zlepšit vztahy své země se Západem, aby vytvořil prostor k možnému ukončení zahraničních sankcí. Mezinárodní restrikce omezily export íránské ropy o více než milion barelů ropy denně.

Ve Spojených státech mezitím pokračují jednání o řešení rozpočtové krize a odvrácení hrozícího pádu do platební neschopnosti. Obavy z této situace v jednom z největších spotřebitelů ropy na světě mají na poptávku po surovině nepříznivé dopady.

Cena ropy "se nadále točí kolem spekulací a dohadů ohledně platební neschopnosti americké vlády," sdělil analytik Stephen Schork, jehož cituje agentura AP.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 110,25 111,28 New York - Nymex WTI listopad 102,37 102,02

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK