Rehn: V USA by měla zvítězit odpovědnost, je ohrožen růst v EU

14.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk/Brusel 14. října (zpravodaj ČTK) - Ve Washingtonu by měla v otázce nynějšího zablokování vládních financí zvítězit odpovědnost, prohlásil dnes evropský komisař pro měnovou politiku Olli Rehn. Jinak podle něj hrozí vážné škody světové ekonomice a v ohrožení by se ocitla i nynější obnova ekonomického růstu v Evropě.

Spojené státy kvůli rozpočtové krizi před 14 dny omezily či úplně přerušily činnost řady federálních institucí. Ve čtvrtek navíc vyprší lhůta pro zvýšení takzvaného dluhového stropu, a Spojeným státům tak hrozí, že nebudou mít peníze na splácení mezinárodních závazků.

Rehn své dnešní poznámky směrem k americkým politikům pronesl na tiskové konferenci po jednání euroskupiny v Lucembursku.

Komisař pochvalně hovořil o nizozemské vládě, která minulý týden dokázala získat podporu části parlamentní opozice ke škrtům ve výši šesti miliard eur (asi 156 miliard Kč) v příštím roce. Odvrátila tak rozpočtovou krizi. Země přitom škrty potřebovala, aby dodržela hranici tříprocentního schodku v rámci maastrichtských pravidel. Podle eurokomisaře tento krok zajistí udržitelnost nizozemských veřejných financí.

"Bylo to zásadní vítězství odpovědnosti nad konfrontační politikou. S tímhle na paměti by jeden mohl říci, že američtí politici mají nejvyšší čas vydat se holandskou cestou," prohlásil Rehn.

Americký prezident Barack Obama se dnes opět sejde s představiteli Kongresu, aby s nimi jednal o pokračující rozpočtové krizi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK