Akcie v USA díky naději na brzké vyřešení dluhové krize vzrostly

14.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. října (ČTK) - Akcie ve Spojených státech ukončily dnešní kolísavé obchodování růstem. Investoři doufají, že se americkým zákonodárcům podaří již brzy dohodnout na řešení současné rozpočtové krize a zvýšení dluhového limitu.

Index Dow Jones v závěru obchodování stoupl o 64,15 bodu, tedy 0,42 procenta, na 15.301,26 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 6,94 bodu, neboli 0,41 procenta, na 1710,14 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 23,40 bodu, čili 0,62 procenta, na 3815,28 bodu.

Americký prezident Barack Obama se měl dnes sejít s představiteli Kongresu. Bílý dům však později oznámil, že setkání se posouvá, aby měl Senát více času na jednání o řešení krize. Zástupci demokratů a republikánů v Senátu pokračují v jednání a tvrdí, že jsou již blízko dohody.

Akcie dnes nejprve klesaly, protože víkendová jednání mezi lídry Kongresu nepřinesla žádné řešení. Pokud by se zákonodárcům nepodařilo zvýšit dluhový strop do 17. října, znamenalo by to bankrot. Kromě toho zůstávají od počátku tohoto měsíce uzavřené některé vládní úřady, protože Kongres neschválil financování vlády.

Zisky si dnes připsalo osm z deseti sektorů indexu S&P. Ztrácely pouze telekomunikační a energetický sektor.

Investoři se nyní soustředí na firemní výsledky. Tento týden oznámí čtvrtletní hospodářské výsledky firmy jako Citigroup, Coca-Cola, Johnson & Johnson či Intel. Investoři budou rovněž sledovat, jaký dopad bude mít současná rozpočtová krize na výhledy firem.

Dolar dnes na devizových trzích oslaboval. Investoři kvůli rozpočtové krizi nakupovali japonský jen, který je považován za bezpečnou investici v době nejistot. V závěru obchodování dolar vůči jenu klesl o 0,1 procenta na 98,44 JPY a ke koši šesti hlavních oslabil rovněž o 0,1 procenta na 80,289 bodu. Euro vůči dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,3569 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK