Ceny průmyslových výrobců v září meziročně vrostly o 0,6 procenta

15.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v září mírně zrychlily meziroční růst na 0,6 procenta po srpnovém zvýšení o půl procenta. Meziměsíčně vzrostly o desetinu procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Naopak meziročně byly o 0,1 procenta nižší ceny zemědělských výrobců, které klesají druhý měsíc v řadě. Snížily se také ceny stavebních prací o 1,3 procenta a tržních služeb o 1,9 procenta.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace hned na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele.

V září meziročně rostly ceny elektřiny, plynu a páry o 3,6 procenta a potravinářských výrobků, nápojů a tabáku o 2,4 procenta, z toho mléčných výrobků o 12,1 procenta a masa a masných výrobků o 4,7 procenta. Naopak ceny rostlinných a živočišných olejů a tuků klesly o 14,3 procenta a průmyslových krmiv o 3,5 procenta.

V rostlinné výrobě se meziročně snížily ceny o 4,9 procenta. Klesly ceny obilovin o 17,3 procenta a olejnin o 13,8 procenta. Zvýšily se ceny brambor o 81,1 procenta a čerstvé zeleniny o 24,3 procenta.

Ceny zemědělských výrobců se meziměsíčně snížily o 1,8 procenta. Ceny stavebních prací vzrostly o desetinu procenta a ceny tržních služeb o 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK