Evropské akcie posilují díky optimismu ohledně USA

15.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. října (ČTK) - Evropské akcie zahájily dnešní obchodování růstem díky nadějím na vyřešení rozpočtových sporů ve Spojených státech. Hlavní index německých akcií DAX se vyšplhal na nové rekordní maximum a index předních akciových titulů z eurozóny Euro STOXX 50 se dostal nejvýše od poloviny roku 2011.

Šéf demokratické většiny v americkém Senátu Harry Reid a lídr republikánské menšiny Mitch McConnell v pondělí uvedli, že učinili velký pokrok v jednání o dohodě, která má otevřít vládní úřady a zvýšit dluhový strop ve Spojených státech.

Americká vláda nemá kvůli sporům v Kongresu již zhruba dva týdny peníze na běžný provoz. Pokračování sporů by mohlo vést až k neschopnosti zvýšit dluhový strop, takže by vládě mohly již ve čtvrtek dojít peníze na splácení dluhů.

"Nadále panuje optimismus, že bude brzy dosaženo dohody," uvedl analytik Keith Bowman ze společnosti Hargreaves Lansdown. "Umožňuje to investorům, aby se znovu soustředili na základní faktory, například na zveřejňování výsledky podniků za třetí čtvrtletí," dodal.

Panevropský index FTSEurofirst 300 krátce po zahájení dnešního obchodování posílil o 0,7 procenta na 1259,35 bodu. Od začátku letošního roku již stoupl o více než deset procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK