Pražská burza vzrostla o procento, Telefónica dál posiluje

15.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne dále rostla. Index PX stoupl do 11:00 o 1,05 procenta na 976,62 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Výrazně opět posílily akcie operátora Telefónica Czech Republic. Po pondělních zprávách, že španělská telekomunikační skupina Telefónica připravuje prodej 69procentního podílu v české divizi, dnes firma potvrdila, že o prodeji jedná například s investiční skupinou PPF.

Dopoledne většina ze 13 hlavních emisí pražské burzy rostla, oslabil pouze petrochemický holding Unipetrol. Cena jeho akcií klesla o 0,58 procenta na 170,5 koruny.

Největší přírůstek si připsala těžební firma NWR, a to 3,24 procenta na 28,7 koruny. "Společnost v pondělí oznámila vybrané provozní výsledky za třetí kvartál a nasmlouvané ceny produkce na čtvrtý. Zaujala přitom především 11procentním nárůstem ceny koksovatelného uhlí, která pozitivně překvapila ve srovnání s očekáváním trhu," sdělil analytik Pavol Mokoš z Patria Direct. Po NWR následovala mediální společnost CME, která posílila o 2,33 procenta na 107,75 koruny.

Výrazněji ale zřejmě podpořila růst burzovního indexu Telefónica CR, jejíž cenné papíry si připsaly 2,29 procenta na 330,4 koruny. Operátor tak dále sílil po pondělním více než šestiprocentním růstu. "Španělská skupina Telefónica potvrdila strategická jednání u budoucnosti české dcery, včetně jednání s PPF. Uvedla ale, že z jednání nevzešla konkrétní dohoda, a tedy ani podmínky dohody na prodeji podílu," uvedl Mokoš.

Akcie Telefóniky rovněž zaznamenaly třetí nejvyšší objem obchodů. Ještě více se na pražské burze obchodovalo s cennými papíry Komerční banky a energetické firmy ČEZ. Komerční banka posílila o 1,42 procenta na 4360 korun za akcii a ČEZ o 0,74 procenta na 475,5 koruny.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK