Mládek: Kritika Číny a Ruska vede ke ztrátě pracovních míst

15.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Česko by mělo ekonomicky expandovat i mimo Evropskou unii, především do Ruska a Číny. Představitelé státu by se přitom měli vyhnout přehnané kritice kvality demokracie a lidských práv v těchto zemích, protože tím Českou republiky připravují o desetitisíce pracovních míst. Na dnešní konferenci Zlaté koruny to řekl stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek.

"My bychom rozhodně neměli být nějací advokáti autoritativních režimů, na straně druhé je třeba přijmout, že to jsou velké, důležité země a takový ti exhibicionisté, kteří si hrají na představitele supervelmocí, připravují naší zemi o desetitisíce pracovních míst," prohlásil Mládek.

Jako dva příklady uvedl "řešení" teritoriální integrity Číny a neustálé vyhodnocování kvality demokracie v Rusku, u něhož prý po posledních letech českého vývoje obdivuje tu "drzost", protože "bychom možná měli začít sami u sebe".

Souhlas s Mládkem v zásadě vyjádřil i úřadující předseda ODS Martin Kuba, podle něhož má zahraniční politika zásadní dopad na ekonomiku. Uvědomují si to podle něj i velké mocnosti, které také musí uzpůsobovat svou diplomacii ekonomickým zájmům. Naopak předseda zelených Ondřej Liška vyjádřil přesvědčení, že české principiální postoje k Číně a Rusku neměly žádný vliv na vzájemné investice, které rostly.

Kvůli stejnému tématu se loni na politické scéně strhla prudká výměna názorů, když tehdejší premiér Petr Nečas (ODS) varoval před "módními politickými projevy", jako podporou tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi či ruským aktivistkám Pussy Riot, které podle něj mohou ohrozit tuzemský export.

Na Nečase tehdy tvrdě reagoval zejména tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), jehož prý premiérova slova zděsila. Vadilo mu, že ministerský předseda mohl "takto sklonit hlavu před zeměmi, o kterých všichni víme, že potlačují lidská práva," poznamenal s tím, že Nečas ve vyjádření o Tibetu převzal čínskou propagandu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK