Důvěra investorů v německou ekonomiku je nejvyšší od dubna 2010

15.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mannheim 15. října (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v říjnu překvapivě zvýšila díky známkám toho, že hospodářství eurozóny se již odrazilo ode dna. Dostala se tak na nejlepší úroveň od dubna 2010. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil německý institut ZEW.

Index ekonomické nálady stoupl na 52,8 bodu ze zářijových 49,6 bodu. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters očekávali, že hodnota indexu zůstane beze změny. "Odborníci z finančního trhu zůstávají optimističtí," uvedl prezident institutu Clemens Fuest. "Výraznější dopad sporů ohledně dluhového stropu v USA (na důvěru) momentálně není patrný," dodal.

Americká vláda nemá kvůli sporům v Kongresu již zhruba dva týdny peníze na běžný provoz. Pokračování sporů by mohlo vést až k neschopnosti zvýšit dluhový strop, takže by vládě mohly již po čtvrtku dojít peníze na splácení dluhů. Mohlo by to mít negativní dopady na celou světovou ekonomiku.

"Říjnový nárůst indexu ZEW naznačuje, že Německo zatím odolává důsledkům politických problémů v zahraničí," uvedla analytička Jennifer McKeownová ze společnosti Capital Economics. "Index vytváří dojem, že analytici věří v nezranitelnost německé ekonomiky," dodal Carsten Brzeski z firmy ING.

Německá ekonomika dlouhou dobu odolávala poklesu, který trápil eurozónu. Loni ale prudce zpomalila a na konci roku již kvůli slábnoucímu vývozu a stagnaci investic klesla. V letošním prvním čtvrtletí se však pokles zastavil a ve druhém čtvrtletí již hrubý domácí produkt vykazoval nárůst o 0,7 procenta. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK