Ministři financí EU dokončili vznik jednotného bankovního dohledu

15.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 15. října (zpravodaj ČTK) - Ministři financí EU dnes na jednání v Lucemburku dokončili proces vzniku jednotného bankovního dohledu eurozóny. Zabývali se také podobou budoucích záchranných sítí pro evropské banky. Podle České republiky by zapojení veřejných peněz do nich mělo být co nejmenší, řekl novinářům český ministr Jan Fischer. Podle něj sice Česko není součástí vznikající evropské bankovní unie, přesto by mělo být v centru debat, neboť se nemůže tvářit, že se jej problematika netýká.

Bankovní dohled ve druhé polovině příštího druhu převezme kontrolu nad přibližně 130 největšími bankami eurozóny a zemí, které sice eurem neplatí, ale rozhodly se k unii připojit. Dnes se diplomatům podařilo uklidnit poslední výhrady Británie. Se vznikem mechanismu už v září souhlasil Evropský parlament. Než dohled vznikne, provede Evropská centrální banka (ECB) prověrku aktiv dotčených bank.

Zátěžové prověrky bankovních domů v celé osmadvacítce chystá také Evropský orgán pro bankovnictví (EBA). Tyto "stresstesty" se podle Fischera mají týkat i tří českých bank: ČSOB, České spořitelny a Komerční banky. Ministr přitom věří, že kontroly dopadnou dobře.

Druhou fází vzniku bankovní unie pak má být vznik fondu označovaného jako Single Resolution Mechanism (SRM), který by měl umět bankám v potížích přímo pomáhat. O tomto tématu se nyní vede nejsilnější debata, dohoda by podle plánu měla být hotová do konce roku.

"Daňový poplatník musí být ochráněn a musí být zaručena finanční stabilita," poznamenal v pondělí eurokomisař pro měnovou politiku Olli Rehn. Případné řešení nalezených problémů uvnitř bank by podle něj měly v první řadě řešit soukromé peníze, v případě, že to nebude možné, pak veřejné finance na základě evropských pravidel o státní pomoci. Až jako třetí by do hry vstupoval Evropský stabilizační mechanismus (ESM), který by mohl pomoci nepřímou rekapitalizací bank, jako se stalo injekcí desítek miliard eur ve Španělsku.

Pozice ČR v této záležitosti podle Fischera je co nejmenší zapojení veřejných prostředků, které by mohly být používány jen v nezbytně nutném rozsahu a podle jednotných pravidel.

"To je hudba budoucnosti, vyžaduje také legislativní debatu. Určitě bude vyžadovat i změnu v bankovní legislativě jak na evropské úrovni, u nás se to bude týkat zásahu do zákona o bankách," podotkl český ministr.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK