Zisk Citigroup kvůli propadu příjmů z trhu dluhopisů mírně klesl

15.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. října (ČTK) - Zisk třetí největší americké banky Citigroup ve třetím čtvrtletí po očištění od jednorázových položek mírně klesl. Prudce se snížily příjmy z obchodování na trhu obligací, což ovlivnilo zářijové rozhodnutí americké centrální banky (Fed) neomezit podpůrné nákupy dluhopisů, sdělila dnes společnost.

Upravený čistý zisk se snížil na 3,26 miliardy dolarů (61,9 miliardy Kč) z úrovně 3,27 miliardy USD o rok dříve. Výsledek byl podle ankety agentury Thomson Reuters I/B/E/S mírně nad odhady analytiků.

Úpravy nezapočítávají ztrátu, kterou Citigroup loni vykázala v souvislosti s prodejem svého podílu v makléřské firmě Morgan Stanley Smith Barney, ani vlivy daňových změn. Neupravený čistý zisk vzrostl na 3,23 miliardy dolarů z loňských 468 milionů USD.

Příjmy z obchodování s dluhopisy se propadly meziročně o 26 procent a celkové výnosy společnosti kvůli tomu klesly o pět procent na 18,22 miliardy dolarů. Příjmy z obchodů s akciemi sice vzrostly, výnosy z obchodování s cennými papíry ale celkově oslabily o deset procent.

Aktivita na trhu dluhopisů se v posledním čtvrtletí snížila na celé Wall Street, protože Fed se navzdory všeobecnému očekávání před měsícem rozhodl, že bude zatím dál pokračovat v programu nákupů dluhopisů v dosavadním objemu 85 miliard dolarů měsíčně. Největší americké bance JPMorgan Chase & Co se za čtvrtletí snížily příjmy z obchodování s dluhopisy o osm procent,

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK