Trigema: Letos se v Praze prodalo 3564 nových bytů

17.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. října (ČTK) - Developeři ve třetím čtvrtletí v Praze prodali 1154 nových bytů. Od ledna se prodalo celkem 3564 nových bytů, což je meziročně o 759 více. Počet volných bytů v nabídce vzrostl na 6120. Vyplývá to z pravidelné čtvrtletní analýzy developerské společnosti Trigema, kterou na dnešní konferenci Real Estate Market představil generální ředitel Trigemy Marcel Soural.

Z dostupných volných bytů bylo na konci září dokončených 2355, z toho 759 bylo dokončených déle než 24 měsíců. "Takové byty považujeme za ležáky," řekl Soural a upozornil, že 29 developerů dalo letos na trh nový byt. "Z nich pouze devět dává na trh nový byt každý rok. Z toho lze vyčíst, že dochází ke koncentraci na developerském trhu," dodal.

Průměrná cena všech bytů v nabídce podle Trigemy stagnuje na 60,5 tisíce korun za metr čtvereční. "Pokud se však podíváme pouze na takzvané ležáky v cenících, tak jejich průměrná cena je dokonce 67 tisíc korun za metr," upozornil. Trigema odhaduje, že se letos v hlavním městě prodá zhruba 4800 nových bytů, což by znamenalo meziroční nárůst o deset procent.

Už na začátku měsíce svou analýzu prodejů představila developerská společnost Ekospol. Podle ní se v Praze od července do září prodalo 1095 nových bytů, což je meziročně o 114 více. Statistiky Ekospolu evidují celkem 3464 nových bytů prodaných během devíti měsíců letošního roku. Rozdílná čísla způsobuje odlišná metodika výzkumu, kterou jednotlivé společnosti používají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK