Bývalá farma Bolka Polívky se bude dražit ve středu 23. října

17.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 17. října (ČTK) - Bývalá farma Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku se bude dražit ve středu 23. října přímo v areálu farmy. Soud totiž zamítl jak pokyny, tak námitky zajištěného věřitele, podnikatele Alexandra Seidla, člena věřitelského výboru. Nyní už nic nebrání tomu, aby se dražba uskutečnila, sdělila dnes ČTK insolvenční správkyně Petra Hýsková. Nejnižší podání na komplex nemovitostí a movitých věcí je 15 milionů korun, znalecký posudek zní na téměř 20 milionů.

Dražbou konanou na podzim se tak splní představa jak insolvenčního správce, tak Regionální rady soudržnosti Jihovýchod, která poskytla dotaci na modernizaci areálu, aby se dražba uskutečnila co nejdříve a přinesla tak co nejvyšší zhodnocení. V opačném případě by musel správce dále provozovat ztrátový podnik, nebo jej zavřít a platit ostrahu areálu.

Dražbu areálu nebude komplikovat závazek, který vyplývá z poskytnuté dotace z peněz Evropské unie. Soudce totiž v září udělil Regionální radě pokyn, aby byla dotační smlouva ukončena, na čemž se nyní pracuje. Na případného nabyvatele areálu už proto závazky nepřejdou.

V areálu se nachází hotel, wellness centrum, restaurace či tenisové kurty, pozemky zabírají plochu 23.000 metrů čtverečních. Insolvenční správce zde přes léto zachoval částečný provoz. O areál se konkrétně zajímá zahraniční investor, jenž si však zatím nepřeje být jmenován, sdělil jeho právní zástupce. Již dříve naznačil zájem také věřitel a Polívkův přítel Seidl.

Za farmou jsou uznané pohledávky zhruba 50 milionů korun. Pokud se ji podaří vydražit, měli by být plně uspokojeni zajištění věřitelé, zbylou část si poměrně rozdělí nezajištění věřitelé.

Do potíží se herec Bolek Polívka dostal právě kvůli dotaci, která zajistila stavbu wellness centra a rozšíření hotelu. Nedokázal splácet faktury a před rokem na farmu podala insolvenční návrh stavební firma Kaláb, v dubnu ji soud poslal do konkurzu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK