Podnikání při studiu? Proč ne!

22.10.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Studujete školu, ale rádi byste se co nejdříve postavili na vlastní nohy? Kromě doplňování zboží v supermarketu a jiných brigád můžete přijít k penězům zcela jinou formou, a to sice podnikáním. Víte, že podnikající studenti do 26 let jsou dokonce státem podporováni?

Pokud máte šikovný nápad, neváhejte!

Pokud máte šikovný nápad, nějakou tu korunu do začátku a hlavně spoustu nadšení, rozhodně se vrhněte na podnikání. Vždyť kdo by nechtěl být skutečně svým pánem a získat třeba zajímavé výdělky? Na druhou stranu v podnikání získáte pouze to, oč se sami zasloužíte. Ale kdo ví, třeba se vaše podnikání uchytí a vy tak rozjedete firmu, která bude jednou disponovat mnoha zaměstnanci a generovat milionové zisky. Podnikání při studiu vám dává navíc určitou šanci vyzkoušet si podnikání tak trochu nanečisto, protože jste ještě podporováni rodinou a státem.

TIP: Jak se stát nezávislým profesionálem

Živnostenské oprávnění jen pro starší 18 let

Pokud vám bylo již 18 let, můžete podnikat na svůj účet a svým jménem. Pokud jste mladší, můžete podnikat pouze jménem někoho jiného, např. svých zákonných zástupců. Nemůžete také disponovat vlastním bankovním účtem. Živnostenské oprávnění, které je k podnikání nezbytné, může získat pouze starší 18ti let.

TIP: Živnostenský list může mít i student

Student neplatí zálohy

Pokud budete podnikat jako student, který je mladší 26 let, pak jste první rok osvobozeni od placení záloh na zdravotní a sociální pojištění. To zaplatíte až podle skutečného výdělku v okamžiku, kdy budete podávat daňové přiznání. Podnikání je však třeba oznámit na vaší zdravotní pojišťovně. Dále je třeba informovat okresní správu sociálního zabezpečení, že podnikáte, avšak jste student mladší 26 let. V takovém případě je podnikání považováno za činnost vedlejší. V případě, že zisk z podnikání byl menší než určitá částka (každoročně se mění, cca 60 tisíc korun), pak není třeba platit žádné sociální pojištění, ani zálohy příští rok. Studenti také platí nižší daně. Pokud provádějí daňové zúčtování, mohou si odečíst nejenom slevu na poplatníka (24 840 korun), ale také slevu na studenta, která činí 4020 korun.

TIP: Ze zisku „z vedlejšáku“ se platí nižší daně
"Vedlejší" samostatná výdělečná činnost je výhodná

Využijte podpory od firem a státu

Jako student můžete využít nejrůznějších rozjezdových programů podpory drobného podnikání. Například díky programu Rozjezdy od T-Mobilu je možné získat nejrůznější podporu, včetně tzv. rozjezdových balíčků, tedy peníze na provoz podnikání, zdarma správu konta, věcné ceny a telekomunikační služby zdarma. Podporu nabízí i další operátor Vodafone ve svém programu Nápad roku. Díky němu je možné získat až prostředky pěti milionu korun, anebo věcné odměny.

Dále je možné využít podpory státu a získat dotace od Úřadu práce na vytvoření pracovního místa, v případě, že ve svém podnikání zaměstnáte někoho, kdo byl delší dobu registrován na úřadě práce jako nezaměstnaný. Tato podpora činí až sto tisíc korun a pro její získání je třeba vypracovat podrobný projekt, který budete na Úřadě práce prezentovat. Využít je možné také tzv. podnikatelské inkubátory. Jde o místa, kam je možné umístit svou kancelář, či sklad a využívat nižších cen pronájmu, poradenství, dobré připojení k internetu, společných kancelářských služeb, možnosti kopírování atd.

Autor článku

Michaela Kadlecová  

Články ze sekce: STUDENT