Co týden dal? Obchod s auty z druhé ruky roste

18.10.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V posledních letech vlivem ekonomické recese klesá v celé Evropě včetně České republiky zájem o nová auta a zvyšuje se zájem o ojetiny. Loni se u nás prodalo 520 tisíc ojetých osobních aut za přibližně 78,5 miliardy korun. Proti předchozím letům trh s vozy z druhé roky vzrostl. Více se dočtete v pravidelném přehledu týdne.

Posledních 7 dní ve světě

Podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu půjček v portfoliích španělských komerčních bank v srpnu poprvé překročil hranici 12 procent. Oznámila to tamní centrální banka. Objem špatných úvěrů se přitom zvyšuje už šest měsíců za sebou. Španělé mají problémy se splácením úvěrů zejména kvůli hospodářské recesi, k níž se přidává vysoká nezaměstnanost.
Více informací

Slovensko prodlouží zvláštní zdanění firem, které podnikají v regulovaných sektorech ekonomiky, nejméně o další tři roky. V rozpočtovém výhledu do roku 2016 s tím počítá kabinet premiéra Roberta Fica. Mimořádnou daň, kterou jednobarevná vláda sociálních demokratů zavedla po loňském nástupu do úřadu, měly podniky původně platit jen do konce letošního roku.
Více informací

Jeden z předních z činitelů americké centrální banky (Fed) varoval před vznikáním nové "bubliny" na trhu obytných realit. K ní přispívá Fed svými pokračujícími nákupy hypotečních dluhopisů, řekl prezident Federální rezervní banky v Dallasu Richard Fisher. Minulý hypoteční a realitní boom zvýšil ceny realit na neudržitelné úrovně a následný pád cen byl spouštěčem těžké globální finanční krize.
Více informací

Země střední, východní a jihovýchodní Evropy se začínají ekonomicky zotavovat, stále je ale může ohrozit zvýšený tlak na finančních trzích. Ten souvisí s předpokládaným zpřísňováním měnové politiky ve Spojených státech. Ve zprávě o situaci v regionu to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF).
Více informací

Portugalská vláda oznámila novou vlnu rozpočtových škrtů, které již pobouřily místní odbory. Ty se obratem rozhodly připravit sérii protestních stávek, které mají zemi ochromit od 25. října do 8. listopadu. Podle agentury AFP návrh rozpočtu pro příští rok, který má za cíl udržet deficit na čtyřech procentech HDP, tvrdě zasáhne zejména státní zaměstnance.
Více informací

Americká ekonomika v září a počátkem října dál rostla pomalým až mírným tempem. Několik důležitých regionů však hlásí zpomalení tempa růstu, uvedla americká centrální banka (Fed) v situační zprávě o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha.
Více informací

Míra inflace v eurozóně v září klesla na 1,1 procenta ze srpnové úrovně 1,3 procenta. Meziroční růst spotřebitelských cen tak sestoupil na nejnižší tempo od února 2010. Uvedl to statistický úřad Eurostat, který tím potvrdil předběžné údaje z konce září. Inflaci v Evropě stále ještě tlačí dolů slabá ekonomika.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Obrat internetových obchodů v předvánočním období letos stoupne meziročně o 13,5 procenta na 18,5 miliardy korun. Průměrná česká domácnost utratí již 40 procent svých vánočních výdajů na internetu. Více než třetinu elektroniky, kterou lidé nakoupí, objednají v některém z e-shopů. Vyplývá to z údajů Asociace pro elektronickou komerci (APEK).
Více informací

Sledování změn v katastru nemovitostí vyjde menší vlastníky na 200 korun. Počítá s tím návrh vyhlášky o poskytování údajů z katastru nemovitostí, kterou se nyní zabývá legislativní rada vlády. Na konferenci Real Estate Market na to upozornil ředitel Katastrálního úřadu hlavního města Prahy Lubomír Klučka. Vyhlášku musí schválit vláda ještě před koncem roku.
Více informací

Evropská komise formálně vyzvala Českou republiku, aby zajistila plné převzetí směrnice o energetické náročnosti budov do svého práva. Praha má po tomto "odůvodněném stanovisku" komise dva měsíce na sdělení, co pro to udělala. Komise se pak případně bude moci obrátit na Soudní dvůr EU.
Více informací

Vysokou daňovou nejistotu vnímá v ČR jako problém více než 70 procent firem, zatímco v zemích regionu EMEA, tedy Evropy, Středního východu a Afriky, je to 60 procent firem. Vyplývá to z zveřejněného průzkumu Deloitte mezi tisícovkou respondentů z 25 zemí. Firmy tak podle průzkumu nestojí tolik o nižší daně, jako spíše o stabilní daňový systém.
Více informací

Schodek letošního státního rozpočtu by mohl díky čerpání peněz z evropských fondů skončit výrazně lépe, než je schválených 100 miliard korun. Vyplývá to z vyjádření premiéra Jiřího Rusnoka na tiskové konferenci po jednání vlády.
Více informací

V Česku se loni prodalo 520.000 ojetých osobních aut se souhrnnou cenou kolem 78,5 miliardy Kč. Proti předchozím letům trh s vozy z druhé roky vzrostl. Uvedla to firma Cebia, která se zabývá prověřováním původu ojetin.
Více informací

Provozovatelé hracích automatů prosazují povinnou registraci hráčů. Příjemcům sociálních dávek by takový systém neumožnil hraní na automatech. Na závěr konference o hazardu, jeho sociálních dopadech a možnostech regulace v Senátu to ČTK řekl zakladatel holdingu Synot Ivo Valenta. Synot je zároveň členem sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů Spelos.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU