Prodej starších domů v USA v září poprvé za tří měsíce klesl

21.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 21. října (ČTK) - Prodej starších domů v USA v září poprvé za tři měsíce klesl, a sestoupil tak ze skoro čtyřletého maxima v předešlém měsíci. Oznámilo to dnes Národní sdružení realitních kanceláří (NAR). Údaje jsou nejnovějším signálem, že vyšší hypoteční sazby nepříznivě ovlivňují oživování na trhu s bydlením.

Prodej starších domů v září oproti předešlému měsíci klesl o 1,9 procenta na celoročně přepočtené tempo 5,29 milionu. Analytici v průzkumu agentury Reuters předpokládali pokles na 5,3 milionu.

Úřad zároveň upravil směrem dolů údaje za srpen. Prodej domů v celoročně přepočteném tempu tak dosáhl 5,39 milionu jednotek, výrazně méně oproti původně oznámenému tempu 5,48 milionu.

Dostupnost bydlení v září klesala a dostala se na nejnižší úroveň za pět let. Podle NAR za poklesem stojí kombinace vysokých cen domů, vyšších hypotečních sazeb a mezd, které rostou jen minimálně.

Americký trh obytných realit, jehož krach vyvolal před šesti lety hypoteční a poté i finanční krizi, loni po dlouhé stagnaci začal zřetelně oživovat. Loni to bylo poprvé od roku 2005, kdy obytná výstavba přispěla k růstu americké ekonomiky. Na oživování realitního trhu se podílí růst zaměstnanosti a krajně uvolněná měnová politika americké centrální banky (Fed).

V poslední době tržní úrokové sazby včetně hypotečních v USA stoupaly. Agentura Bloomberg ale poznamenala, že škody, které americké ekonomice způsobilo nedávné částečné uzavření federálních úřadů, zvyšují šance, americká centrální banka odloží redukci své uvolněné měnové politiky. Úrokové sazby by se tak mohly stabilizovat na zhruba nynější úrovni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK