Ceny domů v Číně v září rostly nejvíce za téměř tři roky

22.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 22. října (ČTK) - Ceny domů v Číně v září vzrostly nejvíce za poslední téměř tři roky. Vyplývá to z dnešních údajů čínských statistiků. Údaje tak vyvolávají obavy, že ve druhé největší ekonomice světa by mohla vzniknout takzvaná realitní bublina. Čínští lídři by se rostoucími cenami mohli zabývat příštím měsíc na schůzce vedoucích představitelů vládnoucí komunistické strany.

Průměrné ceny nových domů a bytů v 70 velkých čínských městech minulý měsíc vzrostly proti stejnému období před rokem o více než devět procent. Zdražení je nejvýraznější od ledna 2011 a podle agentury Reuters ukazuje, že čtyřleté úsilí vlády udržet v Pekingu ceny nemovitostí pod kontrolou má jen dílčí úspěch.

Oproti srpnu se ceny zvyšovaly v 64 ze 70 měst. Dnešní údaje také ukázaly, že nové bydlení v největších městech zdražovalo rychleji, než je celostátní průměr. V metropoli se ceny zvýšily o 16 procent, v Šanghaji o 17 procent a v jihočínských průmyslových městech Kuang-čou a Šen-čen asi o pětinu.

Akcie developerů v Šanghaji a Hongkongu ale dnes zamířily dolů, a to kvůli obavám, že Peking by mohl oznámit nové kroky na omezení rostoucích cen domů a bytů. To by podle některých analytiků mohlo způsobit nové zpomalení čínské ekonomiky.

Údaje jsou špatnou zprávu pro čínské komunistické vedení. Peking se totiž obává bubliny na trhu a hrozících sociálních nepokojů s tím, jak se zvyšuje nerovnost v přístupu k bydlení. Zároveň si ale uvědomuje, že reality jsou v čínské ekonomice hlavní oblastí růstu. Ta po řadě kvartálních útlumů tempa růstu sice ve třetím čtvrtletí růst zrychlila, ekonomové ale upozorňují, že tento vývoj nemusí vydržet.

Pozornost se tak nyní soustředí na listopadové plenární zasedání komunistické strany, kde by se o podobných krocích mohlo rozhodovat. "Domnívám se, že reformní program zveřejněný na stranickém plénu bude zahrnovat některá opatření z hlediska pozemkové reformy," podotkl analytik Wang Ťün z vládního výzkumného střediska CCIEE.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK