Výplata dávek z penzijního připojištění pozůstalým

17.08.2004 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Penzijní připojištění je běh na dlouhou trať. Spořit je třeba již od mládí. Co se ale stane s uloženými penězi v případě úmrtí účastníka? Dostane rodina peníze zpět? Na tuto otázku odpovídá finanční poradce.

Na stránkách Poradenského centra máte možnost se obrátit s jakýmikoliv finančními problémy, které vás trápí. Jedna z našich čtenářek této možnosti využila a zeptala se nás: 

"Jakým způsobem a kolik peněz dostanu vyplaceno z penzijního připojištění při úmrtí matky - dědictví po matce. Dostanu vyplacen státní příspěvek a zhodnocení? Děkuji"

Na její dotaz odpověděl finanční poradce Miroslav Skopalík z firmy Finance.EU:

"Dobrý den, pokud v okamžiku úmrtí měla vaše matka nárok na STAROBNÍ PENZI (a tu ještě nečerpala) a vy jste byla uvedena jako OPRÁVNĚNÁ OSOBA v nároku POZŮSTALOSTNÍ PENZE dostanete vyplaceno formou pozůstalostní penze vše – jak úložky , zhodnocení, státní příspěvky a výnos ze státního příspěvku. Pokud toto nesplňujete, tak máte nárok na ODBYTNÉ – tj. úložky účastníka (vaší matky) a výnos z těchto příspěvků."

Pozůstalostní penze je vyplácena fyzické osobě, kterou účastník určil ve smlouvě o penzijním připojištění. Pokud účastník stanoví vyšší počet oprávněných osob, pak musí zároveň rozhodnout o tom, jaký podíl nashromážděných prostředků na jeho kontě každému oprávněnému připadne. Nárok na dávku vznikne pouze v případě, že připojištěný platil příspěvky do penzijního fondu po dobu 3 – 5 let. Rozhodnutí o délce pojištěné doby, stejně jako o způsobu výplaty dávky je ponecháno na penzijním fondu nebo na dohodě s účastníkem.

O odbytné odpovídající výši příspěvků účastníka zhodnocených o výnosy z hospodaření penzijního fondu smí účastník požádat, pokud ukončí penzijní připojištění trvající alespoň 12 měsíců dohodou či výpovědí a zároveň nepřevádí naspořené prostředky do jiného penzijního fondu. Částky státního příspěvku vrací penzijní fond zpět ministerstvu. Odbytné je určeno také ve smlouvě uvedeným osobám, které jsou oprávněny k čerpání pozůstalostní penze, když účastník zemřel, aniž by mu vznikl nárok na penzi.

Autor článku

Renata Pražáková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY