Mladí, užijte si prázdniny ve vlaku!

18.08.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Láká vás o prázdninách podniknout ještě něco zajímavého? Je-li vám méně než 26 let, můžete výhodně cestovat vlakem po Česku i po Evropě. Slevy vám poskytnou třeba České a Rakouské dráhy.

Téma tohoto týdne: Vlakem křížem krážem

Máte méně než dvacet let a toužíte poznat zemi našich jižních sousedů? Pak stojí za to jezdit vlakem! Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) zavedly pro letošní prázdniny Jugend-Feriennetzkarte. Její cena činí pouze 29 EUR (tj. cca 900 korun) a zakoupit si ji můžete nejen u rakouských průvodčích a na rakouských nádražích, ale také v ČD centrech nebo na mezinárodních pokladnách Českých drah. Cestovat s touto síťovou jízdenkou můžete ve 2. vozové třídě až do 31. srpna ve všech vlacích ÖBB vyjma zvláštních vlaků a ozubnicových drah. Omezeni jste pouze ve všedních dnech, kdy lístek platí až od osmé hodiny ranní. O sobotách a nedělích platí jízdenka bez omezení! Jugend-Feriennetzkarte se vydává na jméno po předložení cestovního pasu nebo občanského průkazu a je nepřenosná.


Pěkný víkend v Německu

Cestovat nemusíte sami. Přiberte přátele a vyrazte za velmi dobrou cenu vlakem do SRN. O víkendech totiž můžete využít takzvaný „Schönes Wochenende Ticket“. Ten stojí 30 EUR (u průvodčího 30,80 EUR) a naráz na něj může jet až pět osob. Jízdenka platí vždy od sobotní (resp. nedělní) půlnoci do tří hodin následujícího dne. Jet smíte vlaky typu RB, IRE, RE a S-Bahn.


Euro Domino a WASTEELS
Pokud je vám více než 26 let, můžete využít v mnoha evropských a několika mimoevropských zemích jízdenku Euro Domino. Prostřednictvím tohoto dokladu lze libovolně cestovat během tří až osmi volně vybraných dní v průběhu jednoho měsíce na síti každé železnice, kterou si zvolíte.

O jiném typu slev pro studenty a mládež do 26 let se můžete informovat na české pobočce společnosti WASTEELS na pražském hlavním nádraží. Zlevněné jízdenky lze zakoupit například na cesty do Rakouska, Maďarska nebo Polska. Lístek z Prahy do Vídně vás aktuálně vyjde na 863 Kč, za jízdu do Salzburgu zaplatíte 1070 Kč.


Autobusová konkurence
Atraktivní jízdenky vám poskytnou nejen „železničáři“, ale také autobusoví dopravci. Chcete-li koncem prázdnin procestovat více evropských metropolí v několika po sobě jdoucích dnech, můžete si zakoupit takzvaný Eurolines PASS. Přitom můžete v určitých případech využít i přepravy v rámci jedné země. Patnáctidenní jízdenka pro mládež do 25 let včetně stojí v sezóně od 1. června do 15. září 7.920 korun. Třicetidenní verze potom vyjde na 11.385 Kč.


Po Česku s Junior pasem...
Asi jen málokdo z vás nebude znát slevu Českých drah Junior pas. Tento průkaz (určený cestujícím ve věku od 15 do 26 let) je aktuálně vydáván buď s roční platností za 700 korun nebo s platností pro léto za 100 Kč. S Junior pasem cestujete výhodněji nejen po České republice. Slevu ve výši 20% procent ze základního jízdného dostanete třeba ve vlacích na Slovensku. K vydání Junior pasu potřebujete osobní doklad, obsahující datum narození, a fotografii formátu 35 x 40 milimetrů.


... nebo se síťovou jízdenkou

Kolikrát budete chtít, tolikrát se můžete svézt vlakem na síťovou jízdenku Českých drah. ČD ji nabízejí ve dvoudenní, týdenní, měsíční nebo čtvrtletní variantě. Za dvoudenní doklad, jenž lze využít pro cestování po celé ČR, zaplatí držitelé karty ISIC (zahraniční nevyjímaje) 400 korun, za týdenní 590 Kč. Výhodou jízdenky je možnost jezdit spoji EuroCity a InterCity bez příplatku.


Praktické odkazy:

Další finanční tipy a triky najdete na stránce http://www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky