Bankovní „prasátka“ jsou výhodná

20.08.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Střádat si do prasátka korunku ke korunce se zřejmě brzy stane minulostí. Dnes může mít svůj účet v bance třeba i malé dítě. A nejen to, získat může vlastní dětskou platební kartu. To vše za velmi výhodných podmínek.

Dáváte svému dítěti či vnoučkovi sem tam něco „na přilepšenou“ třeba za dobré vysvědčení, k Vánocům nebo k narozeninám? Pak vězte, že existují i bankovní kasičky, kam může dítě či jeho rodiče tuto drobnou hotovost ukládat.

Bankovní prasátka

Dětská konta ještě v nabídce tuzemských bank příliš rozšířena nejsou, i když v zahraničí je to již běžná záležitost. Je zřejmě jen otázkou času, kdy se dostanou i k nám.

První vlaštovkou se stala Komerční banka, která loni přišla s novinkou – Dětským kontem Beruška. Konto je určeno dítěti od narození do 15-ti let. Počáteční vklad na konto činí 300 Kč. Zdarma je nejen zřízení a vedení Berušky, ale i vklady hotovosti. Dítě si může samo na svůj účet peníze vkládat pouze v případě, že mu k tomu dá zákonný zástupce souhlas. Vklad hotovosti na účet musí být v rozmezí 100 – 1.000 korun. Vybírat z účtu může pouze zákonný zástupce a výběr je zpoplatněn stejně jako u ostatních účtů – tedy 45 Kč u výběru do 10 tisíc Kč a 30 Kč u vyšších výběrů do 100 tisíc Kč.
Uložené peníze na účtu jsou úročeny nadprůměrnou sazbou ve výši 2,2 %. Ovšem pozor! Tato sazba je připisována pouze v případě, že na účtu je částka do 20.000 Kč. Od zůstatku 20.001 Kč je již úroková sazba nulová. Banka chce totiž zamezit tomu, aby rodiče těchto výhod nezneužívali sami pro sebe. Každé dítě může mít pouze jedno Dětské konto.
Vzhledem k tomu, že je Dětské konto klasický spořící účet, lze na něm provádět základní bezhotovostní operace – jednorázové i trvalé příkazy.
Při založení účtu dostane jeho majitel od Komerční banky malý dárek – plyšovou berušku.

Druhou bankou, která nabízí speciální vkladový produkt pro děti je Raiffeisenbank a její Spořící účet Včelička. Ten je určen pro děti od narození až do 18 let. Je úročen úrokem od 0,5 % do 1,6 % v závislosti na výši zůstatku na účtu. Zřízení i vedení účtu je zdarma včetně měsíčních výpisů z účtu, přičemž minimální počáteční vklad je stanoven na 300 Kč. Na účet může dítěti vkládat peníze kdokoliv i dítě samotné. Vklady na účet jsou vždy zdarma a lze je uskutečnit v hotovosti nebo převodem z účtu.
Výběry z účtu však již zpoplatněny jsou. Odchozí platba je stanovena na 20 Kč za položku a výběry v hotovosti stojí 48 Kč u výběr do výše 500.000 Kč) nebo 48 Kč + 0,1% z vybrané částky při výběrech nad 500.000 Kč. Výběr hotovosti na 500.000 Kč je klient povinen nahlásit bance dva pracovní dny před dnem výběru.
V rámci účtu je možné sjednat úrazové pojištění pro dítě za zvýhodněných podmínek ve spolupráci s pojišťovnou AMCICO AIG Life.
No a samozřejmě dítě dostane jako dárek plyšovou Včeličku.

ČSOB žádný speciální produkt pro děti nenabízí. Pouze pro mladé ve věku od 15 do 21 let je připraven speciální osobní účet ČSOB Junior konto, ke kterému je vydávána platební karta Maestro zdarma. 
Rodiče mohou zhodnocovat prostředky ve prospěch svého dítěte prostřednictvím Spoření na vzdělání. Věk dítěte v jehož prospěch je spoření zakládáno musí být v rozmezí 10 – 26 let. Vklad je úročen 2,8 procenty na 4 roky. Minimální půlroční úložka činí 3.000 Kč, přičemž minimální jednorázový vklad je 2.000 Kč. Maximální zůstatek na účtu 500.000 Kč. Roční vedení účtu je zdarma. 
Jednou ročně probíhá slosování vkladů o peněžité prémie ve výši 0,5 % ze zůstatku. Dalším zvýhodněním je jednorázová prémie 5 % k datu splatnosti vkladu v případě úspěšného absolvování prvního ročníku střední nebo vysoké školy.

Před několika měsíci přišla s novým produktem pro děti i Poštovní spořitelna. Jedná se o program Mini k postžirovému účtu, který je určen dětem od 12 do 15 let - zajistí jim vedení účtu zdarma plus většinu transakcí  také zdarma, členství v klubu Čtyřlístek, ale především dítě dostane svou vlastní Maxkartu (na jeho jméno s jeho podpisem) s nižším týdenním limitem. Také svůj nový účet může kontrolovat prostřednictvím GSM bankingu.

Staré známé vkladní knížky

Už naše babičky chodily dětem ukládat peníze na vkladní knížku do spořitelny a na tom se v podstatě nic nezměnilo ani dnes. Dětské vkladní knížky jsou obvyklou variantou spoření pro děti. 

Česká spořitelna nabízí Dětskou vkladní knížku všem nezletilým, tedy dětem ve věku od 0 do 18-ti let. Její zřízení i vedení je zdarma a vklady mohou být úročené i neúročené. Úročení dětských vkladních knížek je v podstatě stejné jako u ostatních vkladních knížek a je závislé na délce výpovědní lhůty a výši uložených prostředků. Úroková sazba se pohybuje mezi 0,6 a 1,9 procenty. U knížek bez výpovědní lhůty je úrok pouze 0,1 procenta. Neúročené vkladní knížky jsou dvakrát ročně zařazeny do slosování o výhry a prémie.
Dítě má možnost nakládat s vkladem až od patnácti let. Ovšem i v tom případě jsou jeho možnosti omezeny. Každý měsíc může vybrat či vložit maximálně 20 tisíc korun. Vyšší výběry může uskutečnit pouze jeho zákonný zástupce, ale vkládat může kdokoli. Do 15 let věku dítěte může disponovat s vkladem opět pouze zákonný zástupce.
Spořitelna dětem připisuje prémie při určitých životních jubileích – 500 Kč při dosažení 6-ti let, 1.000 Kč při dosažení 15-ti let a 2.000 Kč při dosažení 18-ti let. Podmínkou však je, aby na dětské vkladní knížce bylo během celého měsíce jubilea alespoň 10 tisíc Kč. Prémie jsou již po zdanění.
Dětem od 13-ti let (na žádost výjimečně již od 10 let) nabízí Česká spořitelna domácí platební kartu Junior, která je vydávána ke sporožirovému účtu rodičů dítěte a dítě ji může použít jen k výběrům hotovosti z bankomatů České spořitelny. Vedení karty stojí 60 korun ročně. Limit pro výběry hotovosti z bankomatu je 600 Kč za 7 dní a kartu nelze použít pro bezhotovostní platby.

Poštovní spořitelna má pro děti připravenu vkladní knížku Čtyřlístek, kterou lze založit zdarma pro dítě od narození do jeho 18-ti let. Její vedení je zdarma a úroková sazba činí 2,5 %. Výběry z vkladu ani úroku v průběhu vkladového vztahu nejsou umožněny. V den dosažení 18-ti let je zaúčtována prémie a vklad může být vyplacen majiteli. Vkladní knížku dětskou může zákonný zástupce před 18. rokem věku dítěte zrušit, zůstatek vybrat celý nebo jen jeho část. Předčasným výběrem a zrušením vkladní knížky však ztrácí majitel nárok na vyplacení celé nebo části prémie.
Výše prémie za jeden rok je vypočtena na základě prémiové procentní sazby, která je dána počtem celých roků od založení dětské vkladní knížky do dosažení 18-ti let a je po celou dobu spoření neměnná. Prémie se během spoření ročně kumuluje a je přiznána majiteli v den dosažení 18 let.
Dítě získá také členství v klubu Čtyřlístek a svoji klubovou kartu. Ta umožňuje slevy na vstupném ve vybraných divadlech, muzeích a galeriích, na hradech a zámcích, atd.

Vkladní knížku pro dítě s výpovědní lhůtou i bez ní je možné založit u HVB Bank. Úroková sazba u vkladní knížky bez výpovědní lhůty jsou v současné době 1,0 % a minimální počáteční vklad je 10 tisíc korun. U vkladních knížek s výpovědní lhůtou  je to 1,1%. Dětské vkladní knížky však nejsou nabízeny jako speciální produkt.
HVB Bank nabízí mezinárodní elektronickou platební kartu pro juniora s 50 % slevou ke Kontu Rodina.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ