Slevy lákají stále více Čechů k uzavření cestovního pojištění po internetu

19.08.2004 | , Finance.cz
Studentské centrum


Češi stále více uzavírají cestovní pojištění prostřednictvím internetových aplikací. Vyplývá to z posledních údajů, které zveřejnily tuzemské pojišťovny. Jedním z důvodů nárůstu zájmu o on-line prodej jsou až desetiprocetní slevy.

„Letos registrujeme skutečný boom zájmu o sjednávání cestovního pojištění prostřednictvím internetu. Za prvních sedm měsíců tohoto roku využily naši internetovou aplikaci k uzavření smlouvy bezmála tři tisíce lidí, což znamená nárůst o 483 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Jen za červenec bylo sjednáno rekordních 1100 smluv, a meziroční nárůst tak v tomto měsíci dosáhl 563 procent,“ sdělila mluvčí ČSOB Pojišťovny Kateřina Hamerská. Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP) sjednala od začátku roku 2004 po internetu 3364 smluv a zaznamenala tak meziroční nárůst o 46 procent. Rostoucí zájem o on-line prodej cestovního pojištění registruje také UNIQA Pojišťovna a Allianz.

Proč cestovní pojištění?
Z cestovního pojištění se hradí léčebné výlohy při pobytu v zahraničí (lékařská péče, převoz a pobyt v nemocnici, léky apod.). Sjednat si můžete doplňkově také:

  • úrazové pojištění pro případ trvalé invalidity a smrti úrazem, 
  • pojištění osobních věcí a zavazadel pro případ jejich krádeže či zničení,
  • pojištění pro případ stornování či přerušení vaší cesty,
  • pojištění odpovědnosti za újmu na zdraví či škodu na majetku, kterou v zahraničí způsobíte jiné osobě,
  • pojištění nadstandardní asistenční a právní služby, která vás zabezpečí například, když se v cizině octnete bez peněz, cestovních dokladů nebo na vás bude uvalena vazba.

Kolik může cestovní pojištění stát?
V Allianz pojišťovně například cena základního cestovního pojištění pro turistickou cestu po Evropě začíná na 162 korunách v případě dospělé osoby a na 81 Kč v případě dítěte do 15 let. „Jedná se o pojištění na tři dny, o balíček, který zahrnuje pojištění léčebných výloh v zahraničí, pojištění úrazu, pojištění odpovědnosti a doplňkové asistenční služby. Každý další den bude potom dospělého stát 36 a dítě 18 Kč,“ uvedl mluvčí Allianz pojišťovny Milan Káňa. V ČSOB pojišťovně je výše pojistného následující: „Cestovní pojištění, jehož základ tvoří pojištění léčebných výloh do jednoho milionu korun, si lze sjednat za 15 korun na osobu a den,“ sdělila její mluvčí Kateřina Hamerská. V podobné cenové relaci se pohybuje také nabídka České podnikatelské pojišťovny. Cestovní pojištění zahrnující pojištění léčebných výloh, úrazu, zavazadel a odpovědnosti zde stojí (opět v případě třídenní turistické cesty po Evropě) 108 Kč na osobu. Výhodou je, že když takové pojištění uzavřou dvě dospělé osoby, mohou stejné pojistné krytí čerpat zároveň až čtyři děti před dosažením 18 let zdarma.

Smlouvu uzavřete i z domu nebo kanceláře
On-line sjednávání cestovního pojištění je zatím hlavně doménou mladých lidí. Ti jsou v používání „sítě sítí“ nejsběhlejší. „Uzavírání smluv po internetu má řadu předností. Mezi ty hlavní patří rychlost a pohodlnost sjednání. Vyhnete se obíhání poboček pojišťoven a předejdete riziku, že již budou mít zavřeno,“ sdělil manažer on-line prodeje společnosti Finance.EU Filip Václavík.

Cestovní pojištění je jednoduchý finanční produkt. Uzavření smlouvy po internetu není komplikované. „Lze jej pohodlně vyřídit těsně před cestou z domova nebo kanceláře, a to včetně platby pojistného, které je navíc v tomto případě oproti běžným způsobům prodeje o deset procent nižší,“ vysvětluje ředitel marketingu ČSOB Pojišťovny Petr Kleiner. Stejně velkou, desetiprocentní internetovou slevu nabízí také Allianz Pojišťovna nebo Česká pojišťovna. Pojistné je možné uhradit pomocí služeb přímého bankovnictví (GSM banking, platební karty Eurocard/MasterCard nebo VISA, eBanka) nebo je lze zaplatit v hotovosti na obchodním místě pojišťovny, složenkou na poště či příkazem k úhradě.

Prognóza, že on-line prodej postupně vytlačí klasickou přepážkovou formu prodeje pojištění, jak před časem předpovídali někteří příznivci elektronických médií, se ovšem zatím nenaplňuje. A to přesto, že se síť postupem času stává pracovním nástrojem stále větší skupiny lidí, že roste důvěra v moderní platební instrumenty, respektive v platby po internetu. „Rozvoj on-line obchodu je například stále ještě omezen spolehlivou aplikací elektronického podpisu,“ naznačil jeden z klíčových problémů mluvčí Allianz pojišťovny Milan Káňa.


Kde lze na internetu mimo jiné uzavřít cestovní pojištění?

Pojištění od více pojišťoven:

  • prodej.finance.cz (ČPP, ČSOB pojišťovna, Generali, Kooperativa, UNIQA pojišťovna, VZP)
  • www.sfinance.cz (ČPP, ČSOB pojišťovna, Generali, UNIQA pojišťovna, VZP)        
  • www.penize.cz (Allianz, Česká podnikatelská pojišťovna, UNIQA pojišťovna, VZP) 

Pojištění od jedné pojišťovny:

Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát