Kupujeme byt za pomocí realitní kanceláře

31.10.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Rozhodnete-li se při koupi bytu využít služeb realitní kanceláře (RK), je vhodné již předem vědět, co od jednání očekávat. Na co si dát pozor a co vyžadovat? Nejběžnější je koupě bytu za využití hypotečního úvěru, proto text předpokládá tuto variantu.

Výběr bytu a první kontakt

Drtivá většina lidí nyní hledá nemovitost na internetu. Nalezli jste zde zajímavý byt a telefonujete do RK. Prvním krokem bude domluvit prohlídku bytu. Vybavte se informací o volném času partnera v následujících dnech.

První dvě prohlídky nemovitostí

V bytě budete bydlet několik let, není proto radno podceňovat prohlídku. Doporučuje se první dva byty si pouze prohlédnout a až některý z dalších koupit. Berte tyto návštěvy jako průzkum trhu. Teprve na prohlídkách uvidíte, jak skutečně vypadají byty ve vašich vysněných lokalitách a za jakou jsou cenu. Vezměte s sebou partnera, hypotečního poradce, stavaře, projektanta, či alespoň kamarádku, co již bydlí ve vlastním. Více očí víc vidí a víc si všímá. Povídejte si s nimi o konkrétním bytu a úskalích, co jeho koupě skýtá. Rozhodně nepodepisujte žádnou smlouvu.

Rekapitulace přání

Až si prohlédnete několik kandidátů na vaše nové bydliště, udělejte si klidný večer s partnerem či kamarádkou a proberte, co přesně vám kde vadilo a co opravdu od bytu očekáváte. Rozmyslete si, zda hledáte spíše klidnou čtvrť či naopak rušné centrum. Zvažte, jaké vybavení je pro vás nutností. Balkon či sklep se po koupi změnit nedají. Vana či záchod v koupelně se mění opravdu obtížně. Zvažte i cenu možné rekonstrukce a zda můžete počkat s nastěhováním.

Druhé kolo kontaktů s RK

Nyní již víte, co chcete či co můžete očekávat. Možná jste se setkali i s tím, že nápadně výhodný byt není v nabídce hodinu po vložení inzerátu. Běžným trikem RK je vložit neexistující nemovitost, fotky zkombinovat z vlastních bytů a získávat tím nové klienty. Nelekněte se a nadiktujte jim své požadavky.

Druhé kolo prohlídek

Potkali jste ten pravý byt? Zkontrolujte si stav bytu. Zajděte si na záchod a pusťte si vodu v koupelně, zeptejte se na stáří elektroinstalace. Vůně plísně či špína hodně napoví o tom, jak o byt předchozí majitel pečoval. Rozhlédněte se z okna, vyjděte na balkon a zaposlouchejte se. Optimální je jít na prohlídku v podvečer, když se lidé vrací z práce a uslyšíte tak běžný ruch kolem. Pokud místo neznáte a při prohlídce je již tma, vydejte se tam na procházku i za světla. Pokud se vám cokoli na bytu či okolí nelíbí, nekupujte. Je-li byt stále „ten pravý“, nechte si zaslat návrh rezervační smlouvy a výpis z katastru nemovitostí. V tuto chvíli nastává pravý čas vše zaslat právníkovi či alespoň hypotečnímu poradci.

V žádném případě nepodepisujte rezervační smlouvu ve chvatu a bez přečtení. I kdyby měl být byt následující den prodaný, za riziko problémů to nestojí. Rezervační poplatek je nevratný, proto nejpozději v tuto chvíli rozhodně zajděte do banky, i pokud jste si jistí, že úvěr získáte. Častou otázkou je časová rezerva pro vyřízení celého financování – doporučujeme ukotvit do rezervační smlouvy 2 měsíce v případě úvěru u banky a 3 měsíce při vyřizování úvěru u stavební spořitelny.

Po podpisu rezervační smlouvy

Nyní ,máte jistotu, že vám nemovitost nikdo nepřebere. Požadujte dostatečně předem Smlouvu o smlouvě budoucí kupní (SoSBK), jejíž součástí by měl být i koncept kupní smlouvy. Nenechte se tlačit časem ani realitním makléřem a vše si dobře prostudujte případně navrhněte změnu. SoSBK je též dostačující dokument k vyjednání přesných podmínek úvěru v bance. Přesným postupem vyřizování úvěru a podpisu kupní smlouvy vás již provede hypoteční poradce či specialista banky.

Nebojte se ozvat

Nebude-li se vám líbit jednání realitní kanceláře, ozvěte se. V kritickém případě se domluvte s kupujícím a stěžujte na makléře. Rezervační smlouva je totiž „poukázkou na provizi“ makléře a může se stát, že se vám dále nebude věnovat tak aktivně jako před podpisem. Na druhou stranu většina velkých kanceláří si zakládá na tom, že se o klienty postarají s plným servisem.

Autor článku

Jana Syrovátková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ