St. spoření pro děti a mládež výhodněji

23.08.2004 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Spořit, střádat, šetřit, škudlit. Není třeba se omezovat, ale je nutné myslet na blaho své a hlavně na budoucnost dětí. Tak proč jim nezaložit třeba i stavební spoření? Navíc se slušnou prémií!

Stavební spoření existuje pěknou řádku let, ale teprve letos od 1.1.2004 prošlo první velkou rekonstrukcí. Důvodem bylo hlavně hledání úspor a rezerv ve státním rozpočtu. Aby stát podpořil spoření lidí a uzavírání smluv o stavebním spoření v době jeho zrodu nastavil podmínky tak, že ke každé smlouvě přispíval až 4 500 korun ročně. Naspořené finance měly sice sloužit ke stavebním účelům, ale již nikdo nekontroloval jejich použití. A tak vám stát během pěti let dal 18 000 a vy jste si mohl za ně koupit třeba auto.

Od letošního roku změny k horšímu
S počtem smluv rostl i nárok na státní rozpočet. Kritická hranice byla překročena, stát se snaží šetřit kde se dá a tak podmínky změnil. U smluv uzavřených po 1.1.2004 je státní podpora poskytována formou zálohy ve výši ve výši 15% z ročně uspořené částky v kalendářním roce, maximálně však z 20 000 Kč. Částka nad 20 000 Kč se převádí do následujícího roku v případě, že smlouva obsahuje prohlášení účastníka, že v rámci této smlouvy žádá o přiznání státní podpory. Toto prohlášení nesmí účastník po dobu trvání smlouvy změnit.

Přes přísnější podmínky u nových smluv zůstává stavební spoření výhodným nástrojem jak ukládat své volné finance. Hlavní roli by však "stavebko" mělo sehrát při plánování výstavby nebo rekonstrukce nemovitosti. Jako u každé formy spoření i tady platí: Čím dříve začneme, tím lépe. Můžeme pak platit menší částky a dlouhodobě se tak stává spoření výhodnějším. Nabízí se otázka: Nevyplatí se začít spořit i dětem? Jednoznačně ano! Stavební spoření je výborný nástroj na ukládání úspor pro děti!

Začínáme spořit pro děti a mládež
Spořit s libovolnou stavební spořitelnou může každý, bez ohledu na věk. Jedinou podmínkou je uzavření smlouvy o stavebním spoření. Před podpisem smlouvy je potřeba dobře uvážit, jaká cílová částka bude ta pravá s ohledem na potřeby vaše i vašeho dítěte. St. spořitelny výši cílové částky obvykle nijak neomezují, většinou platí pouze spodní hranice okolo 40 000 Kč.

Na domácím trhu operuje 6 stavebních spořitelen:

Pokud si chcete porovnat všechny tarify stavebních spořitelen, srovnání naleznete na této stránce.

Každá ze spořitelen se snaží získat co nejvíce klientů a moc dobře vědí, že se musí snažit přesvědčit hlavně rodiče, aby pro své děti uzavřeli smlouvu právě u nich. A tak se předhánějí v nabídkách speciálních programů pro děti a mládež.

Buřinka (Stavební spořitelna České spořitelny, a.s.)
Dětem narozeným v roce 2004 buřinka přidá 90% vstupní úhrady, a to až do výše 1000 Kč. Ostatním, kteří letos dosáhnou max. 18 let, připíše 30% vstupní úhrady, opět až do výše 1000 Kč.

Modrá pyramida (Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky, a.s.)
poskytuje v rámci JUNIOR Programu slevu na úhradě za uzavření smlouvy ve výši 25 %! Zatímco u klasického stavebního spoření je úhrada za založení smlouvy o stavebním spoření ve výši 1 % z cílové částky, mladí do 29 let platí o čtvrtinu méně.

Kamarád je Wüstenrot
Pokud dítěti do 15ti let uzavřete smlouvu na minimální cílovou částku 150 000, neplatíte úhradu za uzavření smlouvy (1% z cílové částky). Ušetříte tak minimálně 1 500 korun.

Nadstandardní HYPO
Každý klient, který v době uzavření smlouvy zákonným zástupcem nedovršil plnoletosti, má možnost získat smlouvu v tarifu NADSTANDARD® variantě NU 1,2 s cílovou částkou 250 000 Kč s poloviční úhradou za její uzavření. Úspora z poplatku této smlouvy činí 1500 korun.

Specialista na bydlení (Raiffeisen stavební spořitelna a.s.)
nabízí klientům mladším 25 let snížený poplatek za uzavření smlouvy oproti standardním smlouvám o 0,15%. Nic moc výhody pro mladé.

Mazaná liška (Českomoravská stavební spořitelna, a.s.)
poskytuje dětem a mladým lidem k prvotní smlouvě bonus až 1500 Kč. Od prvního dne prázdnin nabízí stavební spoření klientům do 18 let s bonusem ve výši 50% snížení úhrady za uzavření smlouvy o stavebním spoření. Při uzavření smlouvy o stavebním spoření s Liškou tak do konce září mohou noví klienti, kteří ještě nedovršili věku 19 let, získat bonus ve výši až 1500 Kč.

Nabídka stavebních spořitelen není vše. Další finance se vám můžou vrátit, když uzavřete smlouvu s libovolnou stavební spořitelnou na našich stránkách. Ušetříte tím až dalších 600 korun. A to už je nabídka, o které se vyplatí přemýšlet!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ