Co týden dal?

20.08.2004 | , Finance.cz
Press centrum


Stejně jako každý týden, tak i tento vám přinášíme nejdůležitější zprávy za posledních sedm dní ze světa, z domova i z našeho serveru. Dozvíte se o vývoji cen ropy, referendu ve Venezuele, …

Posledních 7 dní ve světě

Venezuelský prezident Hugo Chavez se v pondělí 16.srpna mohl radovat. V referendu, kde hlasovalo 94% obyvatel Venezuely, získal 58% hlasů a mohl tak zůstat ve své funkci.

Světové ceny ropy opět během celého týdne stoupaly. Růst odstartovala pondělní zpráva o požáru ropného vrtu v Iráku založeného šíitskými milicemi na jihu země. V úterý stoupala cena jen mírně, neboť na trhu polevily obavy z případného narušení dodávek, a to v souvislosti s vítězstvím prezidenta Chaveze v referendu. Ve středu již prorazila cena ropy hranici 47 dolarů za barel a i nadále pokračovala v překračování rekordů. Oproti cenám z konce června podražila ropa již o 27%, tj o 10 dolarů za barel.

V úterý oznámila společnost Morgan Stanley Cupital International vstup akcií farmaceutické firmy Zentiva do globálního burzovního indexu MSCI.

Posledních 7 dní doma

Pro týdeník Euro uvedl prezident Václav Klause, že bankovní rada České národní banky potřebuje viditelnou rekonstrukci, a proto by se počátkem příštího roku mělo změnit její složení.

Ve čtvrtek uvedlo ministerstvo dopravy možnost prodeje společnosti České správy letišť na burzu. Předpokládaná doba je jeden až dva roky.

Posledních 7 dní na našem serveru

Školákům prázdniny pozvolna končí, vysokoškolákům ovšem ještě zdaleka ne. Zbytek volna by mohli využít například k cestování po světě. Vybízí k tomu například nízké ceny letenek.

Do prvního září se ještě mohou absolventi českých vysokých škol přihlašovat do konkurzu na místa praktikantů v institucích Evropské Unie.

On-line prodej

TIP: Pokud vložíte na účet stavebního spoření jednorázově větší částku, nevyčerpaný nárok na státní podporu se automaticky převádí do následujících let. Po několik let se tak nemusíte o stavební spoření starat.

Poradenství

Od 1.4., kdy vstoupil v platnost nový zákon o DPH, se k tomuto tématu objevuje na našem poradenském centru mnoho dotazů. Tento týden jsme pro Vás vybrali jeden z oblasti leasingu i daní.

Otázka: Chápu dobře,že v současné době podávám při čtvrletním podávání Přiznání k DPH dva tiskopisy? Jak zapíšu leasing, kde DPH činí podle splátkového kalendáře 22%?

Dotaz zodpověděl náš daňový poradce a to následovně:

Odpověď: Ano, jedno přiznání podáte za 4/2004 (starý tiskopis) a druhé za …

Anketa

Během uplynulého týdne jste měli na našich stránkách možnost hlasovat v naší anketě. Tentokrát jsme zvolili téma Olympijských her a dotaz zněl:

„Věříte, že naše olympijská výprava přiveze z Řecka více medailí než ze Sydney?“

Odpovědi byly velmi vyrovnané. 32% našich čtenářů se přiklonilo k „ano, letošní výprava je silná, medailí bude hodně“; 33% k „ne, medailí bude přibližně stejně jako před čtyřmi lety“ a nejvíce – 35% se domnívá, že OH pro nás bude fiasko a olympionici nepřinesou skoro nic.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum