Byty a domy na Slovensku zlevnily na šestileté minimum

06.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 6. listopadu (ČTK) - Ceny bytů a domů na Slovensku letos pokračují v poklesu a ve 3. čtvrtletí se dostaly na šestileté minimum. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila slovenská centrální banka. Ve srovnání s dosavadním maximem z roku 2008 jsou obytné reality o více než pětinu levnější. Obrat ve vývoji cen se v nejbližší době nečeká.

Metr čtvereční v bytech a domech na Slovensku v třetím čtvrtletí stál v průměru 1220 eur (31.500 Kč), což odpovídá jeden a půl násobku průměrné měsíční mzdy v zemi. Proti předchozímu kvartálu ceny klesly o 0,8 procenta, v meziročním srovnání byly nižší o 1,6 procenta.

Tradičně nejdražší reality má Bratislava a okolí, kde je nejvyšší kupní síla a zároveň nejnižší nezaměstnanost. Ceny bytů a domů v bratislavském kraji jsou o třetinu vyšší, než je celostátní průměr.

Kromě rodinných domů zlevnily na Slovensku také byty, které jsou v přepočtu na podlahovou plochu ale o šestinu dražší než domy. "Výraznější snižování průměrných cen domů může souviset i se snižujícím se zájmem obyvatel měst, hlavně v Bratislavě, řešit vlastní bydlení v lokalitách v blízkém okolí," uvedli analytici centrální banky. Podle nich k tomuto vývoji možná přispěly stížnosti lidí žijících v takzvaných "satelitech". Tito lidé se stěžují na nedostatečnou infrastrukturu a na nižší komfort bydlení, než jaký je ve městě.

"Současný ekonomický vývoj v zemi a s ním související vysoká míra nezaměstnanosti zatím nenaznačují, že v roce 2013, ale ani v roce 2014, začnou ceny nemovitostí výrazněji růst," uvedla analytička peněžního ústavu Poštová banka Eva Sadovská. Ekonomové centrální banky očekávají, že reality na Slovensku zlevní i v posledním letošním čtvrtletí.

Ceny nemovitostí na Slovensku prudce rostly do roku 2008, kdy se průměrná cena metru čtverečního v domech a bytech vyšplhala až na 1549 eur. V dalších letech ceny srazila globální ekonomická krize, doprovázená výrazným zvýšením počtu lidí bez práce. Nezaměstnanost na Slovensku se pohybuje kolem 14 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK