Jazykový kurz „šitý na míru“

23.08.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Znalost cizích jazyků je dnes již nutností. Jazykových kurzů je spousta a každý z nich je založen na jiném „zázračném“ principu. Jak si vybrat ten nejlepší kurz přesně podle vašich potřeb?

Téma týdne: Výuka jazyků začíná

Pokud se vám nepodařilo zvládnout cizí jazyky již ve škole na takové úrovni, jakou byste si přáli, pak se to dá dohnat i později. Musíte však počítat s tím, že vás to bude stát mnohem více síly, času a samozřejmě i peněž. Nabídek jazykových škol je spousta a každá z nich slibuje téměř zázračný pokrok ve vašich jazykových znalostech. Konečný výsledek však záleží jen a pouze na vaší píli.

Nejefektivnější a nejrychlejší metodou je přirozeně vycestovat do zahraničí a přímo komunikovat v dané řeči, ale ne každý má tolik času a peněz. Kurzy se pořádají pro děti, mládež i dospělé, u řady pobytů je však podmínkou věk nejméně 16 let.

Studium jazyka v zahraničí je drahé, ale velmi účinné. Pokud však do zahraničí vycestovat nehodláte, pak vám nezbývá než si vybrat některý z domácích kurzů. Prvním krokem k úspěchu je zvolit si správný typ kurzu. Podle čeho vybírat? Především podle toho, co se vlastně chcete naučit. Jiné znalosti budete potřebovat, pokud chcete cestovat a dorozumět se v cizině na dovolené a jaké znalosti potřebujete, pokud hodláte v zahraničí třeba pracovat.
Záleží také na intenzitě kurzu – zda si chcete ve dvou až třech lekcích týdně postupně zlepšovat své znalosti a nebo se potřebujete naučit jazyk rychle prostřednictvím intenzivních kurzů například kvůli zkoušce, pracovnímu pohovoru nebo kariéře.
Důležitý je i počet studentů ve studijní skupině. Pro efektivní výuku by měl být maximální počet studentů 5 - 8. Učitel tak má možnost komunikovat se všemi z nich a přizpůsobit se jejich potřebám. Samozřejmě z tohoto pohledu jsou nejlepší individuální kurzy. Učitel může přizpůsobit výuku přímo na potřeby a přání jednotlivce. Nevýhodou však je ztráta sociálních kontaktů, které se ve skupině utvoří, nemožnost komunikace a porovnání studijních pokroků s dalšími studenty.
U vyšších pokročilostí by pak měla být výuka podporována rodilým mluvčím. Ten vám může nejlépe přiblížit daný jazyk i kulturu země.

Druhy jazykových kurzů:

  • skupinové obecné jazykové kurzy (pro děti a dospělé) – docházkové kurzy (půlroční, roční, intenzivní, víkendové,…)
  • individuální výuka
  • jednoleté denní pomaturitní studium
  • konverzační kurzy
  • odborné jazykové kurzy – business, marketing, finance, zdravotnictví
  • speciální kurzy – přípravné kurzy ke státním zkouškám, dálkové studium jazyků, doučování, rekvalifikace
  • firemní jazykové kurzy
  • jazykové pobyty v ČR
  • jazykové pobyty a práce v zahraničí
  • další kurzy – pro děti předškolního věku, pro matky s hlídáním dětí, pro seniory

Zdokonalovat se v cizím jazyce lze také prostřednictvím internetových kurzů. Některé z nich jsou dokonce i zdarma. Počítačová výuka je skvělá vyučovací pomůcka, která vám pomůže zlepšit především gramatické dovednosti, i když kvalitu výuky s učitelem nahradit nemůže. Více informací o těchto typech jazykových kurzů si můžete přečíst ZDE.

Opravdu širokou databázi všech druhů jazykových kurzů můžete nalézt na stránkách http://www.jazykovky.cz/.

Další finanční tipy a triky najdete na stránce http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky