Vítek chce na valné hromadě Orka odvolat 6 členů představenstva

06.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Podnikatel Radovan Vítek, který ovládá takřka třetinu realitní skupiny Orco, chce na řádné valné hromadě 6. prosince odvolat šest z devíti členů představenstva. Vyplývá to z pozvánky na valnou hromadu, kterou svolala Vítkova investiční společnost Gamala Limited. Orco pozvánku zveřejnilo na svých webových stránkách.

Z pozvánky vyplývá, že Gamala, která vlastní 22,86 procenta akcií Orka, chce z představenstva odvolat Nicolase Tommasiniho, Guye Walliera, Alexise Juana, Guye Shanona, Iana Cashe a Jiřího Dederu.

Představenstvo Orka se měnilo už letos v červnu, kdy z původních 11 členů zůstalo devět. Vítka, jako nejsilnějšího investora, zastupovali tři z nich. Kromě toho červnová valná hromada schválila navýšení kapitálu o 15 milionů eur vydáním takřka 6,67 milionu nových akcií.

Vítek se díky tomu skrze společnosti Gamala a Crestline stal dominantním akcionářem skupiny Orco s 29,65 procenty akcií. Dalších 12,52 procenta ovládá skupiny Kingstown, 10,57 procenta fondy Alchemy a 8,93 procenta generální ředitel skupiny Jean-Francois Ott. Tito čtyři akcionáři dohromady ovládají takřka 74 procent akcií skupiny.

Developerská skupina Orco podniká především v Praze, Berlíně, Varšavě a Budapešti. V české metropoli patří mezi hlavní chystané projekty firmy zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech. Orco Property Group loni hospodařilo s čistou ztrátou 40 milionů eur. Orco je ve ztrátě druhým rokem v řadě, přestože v roce 2012 zvýšilo tržby o 65 procent na 260 milionů eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK