Topolánkova ECP chce do realit v ČR investovat dvě miliardy korun EMBARGO DO PŮLNOCI - 7.11. 00:01 --------------------

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Společnost ECP Real Estate, jejímž spoluvlastníkem je expremiér Mirek Topolánek, chce investovat do nemovitostí v ČR dvě miliardy korun. Podle Kamila Kosmana z vedení společnosti proto zakládá nemovitostní fond pro privátní investory, kteří preferují kolektivní investování do realit. Investorům nabízí desetiprocentní zhodnocení vkladů každý rok.

Zájemce o podíl v uzavřeném fondu soukromého kapitálu do něj bude muset vložit minimálně půl milionu eur (12,9 milionu korun). Investice je plánována jako šestiletá s tříletou opcí na prodloužení. Od investorů plánuje fond získat jednu miliardu korun, stejnou částku pak chce doplnit díky bankovním úvěrům.

"Produkt, se kterým přicházíme na trh, je ve vyspělých zemích zcela standardním finančním nástrojem. Mimořádnost mu dodává aktuální situace na trhu, kdy jsou ceny nemovitostí příznivé a cena peněz je na dlouhodobém minimu, což umožňuje dosáhnout nadprůměrných výnosů pro investory i při zachování poměrně konzervativního rizikového profilu," vysvětlil vznik fondu Kosman. Za čtrnáct dní od založení společnosti už prý od prvních investorů získali čtvrt miliardy korun.

Fond se primárně zaměří na sektor kancelářských budov a nákupních center, menší část aktiv budou tvořit logistické areály. "Kvalitní kanceláře představují dlouhodobý stabilní zdroj příjmů a maloobchod je díky opětovně rostoucím spotřebitelským výdajům stále atraktivnější," doplnil Kosman.

Novou realitní společnost ECP Real Estate založila v polovině letošního října investiční skupina European Capital Partners Investments (ECPI). Tu na začátku letošního roku vytvořili spolumajitel poradenské společnosti Kenoby Group Tadeáš Trojan a expremiér Topolánek, oba ve skupině drží poloviční podíl. V čele ECPI stojí kromě Trojana také Michal Pavlas a Alain Wildanger. Investiční skupina se zaměřuje na dlouhodobé korporátní investice v regionu střední a východní Evropy, hlavně v oblasti energetiky, strojírenství a realit. Tomu odpovídá i složení expertní komise celé skupiny, jejímiž členy jsou bývalý generální ředitel ČEZ Jaroslav Míl, bývalý náměstek generálního ředitele České spořitelny Karel Jan Jeníček, bývalý generální ředitel Siemens ČR Pavel Kafka či právě expremiér Topolánek.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK